razdelno1102151От този месец община Ловеч въведе организирано разделно сметосъбиране в детските градини, училищата и социалните услуги, информират от градската администрация. Така ще се намали количеството отпадък, извозван на регионалното депо, а и спадат разходите за дейността – отпадат разходите за сметоизвозване, депониране в депото и отчисленията по Закона за управление на отпадъците, тъй като събраният отпадък ще се извозва директно до сепариращата инсталация на фирмата, ангажирана с разделното сметосъбиране в града. Сметоизвозването ще се прави два пъти в месеца.

     Вече са раздадени 120 съда за разделно събиране на хартия и пластмаса. В отговор на поетия от общината ангажимент да се намали със 75 на сто такса битови отпадъци на детските и учебните заведения директорите ще изпълнят своята отговорност по вътрешната организация. А и се очаква възпитателен ефект от дейността – най-малките ще се научат отрано да събират сметта разделно, каквато е европейската практика в управлението на отпадъците, според която, вместо да отидат на сметището, отпадъците може да бъдат рециклирани. По този начин природните ресурси, от които те се произвеждат, ще бъдат съхранени.

     Разделното сметосъбиране е въведено организирано и в сградата на общината от началото на годината.

1 коментар

  1. Включете се и в кампанията “Куче от станиол”! Полезна и благородна инициатива, целяща да подпомогне подготовката на кучета-водачи на незрящи. Повече информация на едноимения сайт! Успех в хубавото начинание!

Comments are closed.