tomavasiliov1310161Вчера се навършиха 161 години от рождението на активния обществен деец и крупен дарител Тома Васильов. В знак на уважение и почит, бяха връчени цветя пред паметната плоча на големия тетевенец от: кмета на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, председателя на Общинския съвет Мария Стойчева, ученици от Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги /ПГСЕУ/, СУ „Георги Бенковски“, ПГГСД „Сава Младенов“, представители на НЧ „Съгласие 1869“, Исторически музей –Тетевен и Клуб по борба – “Тетевен”.

Част от делата на Тома Васильов, бяха преразказани от Петко Маринов – Главен експерт “Култура” при община Тетевен, както и от Моника Бисерова от ПГСЕУ.

По случай този повод, за пореден път Общинска фондация „Тома Васильов“, се обърна с подкрепа към младите таланти, спазвайки завета на дарителя. tomavasiliov1310162Бяха отпуснати средства на двама талантливи състезатели от Клуб по борба – “Тетевен”. Поводът за това признание от страна на общинското ръководство, са спечелените медали и постигнатите високи резултати в държавните първенства по борба класически стил. Отличилите се младежи – Марин Маринов и Дамян Иванов, бяха поканени от председателя на УС на Фондацията – Мария Стойчева, за да получат своите финансови награди и грамоти. Спечеленото е безспорно постижение както за самите състезатели, така и за клуба, и за община Тетевен.

“Во имя отца и сина и светаго духа. Амин! Аз, Тома Васильов, роден в Тетевен на 12 октомври 1855 година, бидейки с здрав разум и пълно съзнание, излагам тук последната си воля и моля всички, до които се отнася и от които зависи, да я изпълнят точно…”. Така започва своето завещание видния тетевенец и голям българин Тома Васильов. Четейки това завещание, ние оставаме изумени от способността в няколко страници да бъде събрана мъдростта на един човек, на цяла една епоха, в която се съзиждат основите на Нова България.

Това завещание е красноречив пример за живот и дейност, отдадени на обществото, отдадени на България! Животът и делото на Тома Васильов очертават пътя към вечността на една личност, която има своето място в същата тази вечност. Поклон пред благодетеля, тетевенеца  и родолюбеца Тома Васильов!