pravilapatishta405151Павлин Иванов

Когато сравнявам различни аспекти от живота в България с други страни, доста често стигам до логичният извод, че сме пълни идиоти! Имаме чудесна България, но българите, ах тези българи .. За нас ми е думата.

Странно и необичайно е да виждаш, как до теб пъпли „Порше“ или „Ферари“ с 50 км/ч., по магистрала като слънце, само защото хората са сложили някакво светлинно табло с изписаното ограничение 50! Още по-странно е, че има свободни платна и от ляво и от дясно, по които собственикът на яката машина може да те изпревари за секунда.

Странно и необичайно е, че никой не те дебне скрит с радар в ръка и палка. Първо няма храсти израснали „на воля“, второ, вместо „ко праим ся“, нормалните държави използват камери. Навсякъде!

Знаете ли, че като карате стриктно спазвайки знаците, ама много стриктно, 500 км. ги взимате за 5 часа, макар и да сте попаднали в жестоко задръстване?

pravilapatishta405156Шокиращо е да видиш, как всички карат с 30 или 50 по перфектната магистрала в зоните на задръстване, а в следващият момент, хилядите автомобили сякаш заедно, за секунди достигат до разрешените 120 или 130 км/ч. Средната скорост по европейските пътища, въпреки различните ограничения за скорост е доста висока.

И да, за 1000 км. по европейските пътища, видях само един единствен „джигит“ в Белгия, който караше като идиот – изпреварва отдясно, отляво, сече лентите .. предполагам, докато се е прибрал в къщи, солената глоба вече ще е в пощенската му кутия.

Замислих се, че ако пътувам от Ловеч до София, спазвайки правилата, както ги спазвам извън България, изминаването на 150 км. ще е поне два часа и половина!

В градовете, почти е невъзможно да те блъсне автомобил. Дори да си пълен идиот и да пресичаш както ти дойде (никой не го прави, разбира се!), гарантирано всички спират и изчакват пешеходеца! Няма нервно бибикане, няма яки псувни, няма премигване къси-дълги, няма нервно форсиране, няма пищене на гуми, няма изключение от правилата!

pravilapatishta405157Просто е, нали?

Но това, което е важно и евтино – има прости, но умни правила, които да бъдат спазвани от всички!

Само една илюстрация – пред нито един тунел НЯМА ограничителен знак за скорост, както е при нас!

Пред нито една отбивка или вход в магистрала или път НЯМА ограничителна табела за скорост!

Всичко е направено умно и просто, за да може по един напълно естествен и нормален начин хората да пътуват бързо, безопасно и сигурно!

 

Просто една различна философия, която някой ден, ще бъде наложена и приета от всеки българин!

 

 

4 коментара

  1. Никога, никога ама никога…… няма да стане това тук, колкото и да ми се иска, НИКОГА!

  2. Винаги има как! Няма невъзможни неща. Ловеч е с население един малък, ама много малък европейски квартал. Ако това е проблем да се управлява ..

  3. Няма как да стане в родината на Андрешко. Вчера брат ми разказваше, че в някои държави водачите имат камери, които в реално време изпращат сигнали за нарушители и за това получават възнаграждение от държавата. Това мисля, че би сработило. Българинът умира да натопи друг, а за пари е готов на всичко.

Comments are closed.