maimuna10101131Иво Райнов

Маймуните са известни с фриволното си поведение и хулиганско отношение към публиката. Един от любимите им номера е да покажат на зрителя червени задници, сякаш за  да се надсмеят  на неговото възмущение. Разбира се маймунджулъците са простени за първичното поведение на животинките. Дразнещо е, че маймунджулъкът се натрапва като поведенческа норма в човешкия свят.  Особено в българската политика.

Настоящата политическа власт се вихри има-няма четири месеца, но успя да покаже толкова маймунджулък, че задмина всички. Дето се вика няма ден без поне една политическа щуротия, която да лъсне като оголен маймунски задник. Ежедневни трескави назначения, който следват абсурдните правила за избор на силно неадекватни, слабо грамотни или мафиотски зависими хора.  То не остана агенция , държавен фонд или служба, която да не пристане на  някой нов мераклия с незаситено либидо към ласки с властта. Надолу по вертикалата е направо потрес. Във всеки един областен център кадрува тефтера на местния социалистически началник Лесов и някой послушен ага, дето вече е написал на фесовете  размера на службите, за които подхождат. Мой добър фейсбук приятел философски цитираше ABBA  с мотото „The winner takes all“. Съвсем  всичко ли? И честта и достойнството  на почтения гражданин?  Защото местните кадровици секат административни глави подобно ордите на Баязид и на овакантените кресла поставят недоучили, административно неграмотни или престъпно зависими хора стига да са с червени задници или червени фесове.

Онзи ден Конституционният съд остави Пеевски в парламента. С ясното съзнание, че само споменаването името на наглеца предизвиква вълна от обществена погнуса. Хайде кажете това не е ли типичен маймунски номер, след който сътворилите го пакостници са повдигат тогите и ни показват маймунските си задни части. Просто за да ни се надсмеят.

Миналата седмица БСП направи три шеметни анонса. Във Враца социалистите обещаха да ревизират евросанкциите, наложени на български общини, които са изпълнявали непочтено и в разрез със закона европейски проекти. Дръзко послание към ЕС, който очаква да приучим публичната влас да уважава правилата. Предизвикателно послание и към българските кметове с внушението „Вие я карайте през просото и в полза на джоба, пък ние ще ви прикриваме“. Пак там българското правителство обеща да преразгледа екологичното законодателство, за да освободи от задължения безхаберните местни власти. Защото ако се изпълнело настоящото законодателство, хората ще платели дебели сметки за такса смет А законът е предвидил още преди четири години прогресивно увеличение на таксите, които общините ще плащат, ако нехаят и не предприемат мерки за намаляване количеството на отпадъците.  Сега правителството иска да потупа окуражително безотговорните градоначалници, които правят дебели пачки от отпадъци, но не желаят да плащат за безотговорността си. Разбира се и тук правителството показва характерен пръст на ЕС, защото нарочените за ревизиране норми са синхронизирани с европейските закони. Топ анонсът на отминалата седмица бе поредния социалистически опит за отмяна забраната за тютюнопушене на публични места. Европейска кампания,  към която се включихме преди година и половина.  Всяка от трите заявки е като надсмиване към Европа. Само, че по нашия маймунски начин – с предизвикателно обърнати към Европа червени задници.

Всеки му е ясно, че с маймунски номера се създава джунгла, а не цивилизован свят. А когато властта прави маймунджулъци общността маймунясва и започва да подражава. После стенем във вопли „на маймуни ни направихте“. Вместо да наритаме червените маймунски задници. Поводи всеки ден.

2 коментара

  1. “Съобщава се, че снощи в Лондон няколко клошари са преследвали Ж. Моуриньо с викове: “Облечи фланелката, бе … облечи фланелката” – като се опитвали да му нахлузят синя фланелка, която обаче не била на ‘Челси’. В последствие властите установили, че това не са точно клошари (както изглеждало според стандарта) а закачулена групичка самодейни активисти на много популярен в страната си футболен клуб, известен с това, че е отбелязвал гол на ‘Челси’. Те са преследвали известния специалист, с цел да приложат традиционна, местна процедура по назначаване на треньори в същия този клуб. Кадровиците са се спрели на Моуриньо, защото доказано не бил ‘чорбар’ (любезното название на локалните съперници). Потвърждение за това било, че Д. Пенев не е запомнил и не може да произнесе от раз името на португалеца.”
    https://www.youtube.com/watch?v=YMh7exlB5qQ

  2. Никой не може да ти отнеме
    обичта, обичта на хората.
    Никой не може да ти я вземе
    любовта, любовта към хората.
    И никой и нищо не ще ти отнема
    вярата в тях, вярата в тях, вярата в тях.
    Ти закъсняваш понякога истинно,
    но винаги идваш, идваш при нас.
    http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg

Comments are closed.