obs3105131Общинската администрация да извърши анализ на възможността за откриване на профилирани паралелки с профил изкуство и да проведе разговори с директорите на училищата това да се реализира с план-приема за 2015/2016 г. учебна година. Това реши на заседанието си тази седмица постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата, обсъдила предложението за създаване на национално училище по изкуствата в Ловеч. Предложението за разкриване на профилираните паралелки да бъде включено и обсъдено в Стратегията за образованието на община Ловеч.

На заседанието на комисията стана ясно, че според Закона за народната просвета държавни училища се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието и науката. Държавни са училищата, които са с национално значение, те се финансират от държавния бюджет чрез Министерството на образованието и науката или чрез други министерства и ведомства и предоставените им за ползване имоти са публична държавна собственост. Според Правилника за приложение на Закона за народната просвета в такива училища всички изучавани профили и професии трябва да задоволяват образователните интереси и потребности на повече от една област в страната. А Законът за закрила и развитие на културата казва, че училищата по изкуствата и по културата са държавни културни институти, които осигуряват професионалната подготовка и обучението в областта на изкуствата и културата и са под прякото управление и методическо ръководство на министъра на културата, като се финансират от бюджета на Министерството на културата. Тоест правомощия да взима решения по създаване на национално училище общинският съвет няма.

Вносителят на предложението за национално училище по изкуствата се съгласи с предложението за разкриване на профилирани паралелки като първа стъпка.

От администрацията съобщиха, че ще бъдат проведени разговори с всички директори на училища в Ловеч, за да се види имат ли те желание и възможност за откриване на профилирани паралелки. Ще бъде проучено и мнението на родителите, както и ще бъде обобщена бройката деца, които в момента се занимават с различни видове изкуства в извънкласни форми на обучение.

Преди години в Ловеч функционираха две паралелки по изкуствата – по музика и хореография в СОУ „Панайот Пипков“ и по изобразително изкуство в СОУ „Тодор Кирков“. Но поради намаляване броя на кандидатите за обучение в тях паралелките вече не се сформират.

Предложението за национално училище по изкуствата е на ловчалиите Петър Магеранов, Петко Игнатов, Спас Дочев, Тотко Рогашки, Валентин Узунов и Валентин Стойчев. Те предлагат новото учебно заведение да се помещава в сградата на СОУ „Панайот Пипков” и в него да се изучават класически инструменти, пеене, фолклор, класически танци, изящни изкуства и актьорско майсторство в 26 специалности. Финансирането да се осъществява със средства от държавния бюджет от Министерството на културата, като финансово-бюджетната дейност става въз основа на нормативни документи на Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на финансите.

Това предложение бе прието за сведение от постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата. То бе прието също за сведение от другата разгледала го комисия – по общинска собственост.

1 коментар

  1. “Преди години в Ловеч функционираха две паралелки по изкуствата – по музика и хореография в СОУ „Панайот Пипков“ и по изобразително изкуство в СОУ „Тодор Кирков“. Но поради намаляване броя на кандидатите за обучение в тях паралелките вече не се сформират.”

    А какво се променило през последните години, за да очакваме различен резултат?

    Друго ми е интересно. Защо никой не потърси сметка на депутатката от Ловеч, която иска да прекъсне притокът на кислород, който поради намалелия брой деца, остана единствен, за ПМГ-Ловеч?
    Ако бъдат премахнати паралелките 5-7 клас, това ще обрече гимназията на постепенно замиране. Ако останат и тя се прекръсти, съдбата и пак ще е същата. Нима в този град никому не е мило ПМГ? Къде сте горди възпитаници на ГИМНАЗИЯТА? С новия закон се опитват да превърнат ВАШЕТО училище в обикновено СОУ. Или да го лишат от най-силната му страна, онова, което го крепи – прогимназиалните паралелки. Или след няколко години ще си говорим неща от сорта ” а имаШЕ една математическа гимназия с добри традиции, която нашите управници закриха, дайте да направим един инициативен комитет, за да я възстановим.”

Comments are closed.