spellingbeelovech2504161На 23 април 2016г.  в зала 11 на Националния дворец на културата в София се проведе финалният кръг на Шестото национално състезание по правопис на английски език “Spelling Bee”. То бe открито  от културното аташе  на посолството на САЩ, г-жа Тами Палчиков.

За първи път в историята на състезанието в България, след оспорвана четиричасова надпревара титлата Spelling Bee шампион беше поделена между двама участници – Никол Петрова от СОУ „Иван Вазов“, гр. Плевен и Владимир Живков от СОУ „Климент Охридски“, гр. Ловеч .

В състезанието през тази година участваха над 6500 ученици от 3 до 7 клас от цялата страна. До финалния кръг достигнаха 30 от тях, които победиха в регионалните състезания, проведени на 26 март.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling) – произнасят буква по буква различни думи на английски език.  spellingbeelovech2504162Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и иновативни инициативи.  В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Фондация „Америка за България” и посолството на САЩ. То се осъществява под патронажа на Министерството на образованието и науката и с подкрепата на AVO.