ViK511131Решението бе взето на общо събрание, свикано от областния управител

ВиК асоциацията в Ловешко прие регионалния генерален план (РГП) за територията, обслужвана от „ВиК“ АД – Ловеч, съобщават от Областна администрация. Единодушното решение беше взето на общо събрание, свикано и председателствано от областния управител на Ловеч Милко Недялков. На срещата, провела се в зала 101 в Областна администрация, присъстваха кметовете на шест от седемте общини членове на асоциацията, представители на  „ВиК“ АД – Ловеч, и експерти от областното ведомство.

Както вече е ясно, областният съвет за регионално развитие съгласува плана на заседание, провело се на 13 септември т.г. На основание на чл. 198е, ал. 4 от Закона за водите, областният управител Милко Недялков е получил мандат да представлява държавата от министъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие за приемане на РГП.

Промените, които е претърпял планът от съгласуването до приемането, е изваждането на канализационната мрежа на с. Черни Осъм от регионалния генерален план на ВиК – Ловеч, заради предварителното проектиране и бъдещо включване към мрежата на ВиК – Стенето Троян. Настояването на планинския оператор е канализацията да бъде включена в краткосрочния план до 2020 г.

ViK511132На заседанието беше повдигнат въпроса за водоснабдяването на с. Рибарица. Недостигът на вода е значителен в периодите, в които притокът на туристи завишава населението няколкократно, заяви кметът на Тетевен Милен Милев.

Представителят на консорциума НИРАС А/С Дания, изработвал РГП, Христо Иванов разясни, че са предвидени по 4700 лв. на еквивалент жител от всички населени места и на тази база те ще могат да кандидатстват за финансиране след изясняване на критериите по оперативните програми.

Въпросът за изменението на целостта на проекта след приемането му беше зададен от кмета на Луковит Иван Грънчаров. Според градоначалника е възможно да се появят проблеми или елементи, които да бъдат допълнени във времето.

Милко Недялков подчерта, че е необходимо Асоциацията да работи по-активно с цел разрешаване на проблемите, свързани с водоизточниците, водопреносната мрежа и пречиствателните станции. В тази връзка губернаторът разчита, че РГП ще спомогне за преодоляване и разрешаване на проблемите.