gaziolzemedelci1702141Със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева от 19 януари до 13 февруари земеделските производители, кандидатствали по мярката през първия етап, могат да подават в общинските служби по земеделие окончателни декларации по държавната помощ за гориво. В тях те декларират действителния обем на изразходеното през годината количества при производството на първична селскостопанска продукция и прилагат копия от фактурите за закупеното гориво и дневниците за неговото използване, заверени от КТИ. За това информират от Областна администрация Ловеч.

При подаване на документите земеделските производители трябва да представят документ за самоличност (лична карта) и регистрационна карта за земеделски производител със заверка за съответната година.

Остатъкът от помощта до 40 % ще бъде изплатен в периода от 1 февруари до 15 март на 2015 година – ІІ етап.

Помощта се предоставя за реално потребения в селскостопанското производство ГАЗЬОЛ за финансовата 2014 г., но обхваща две стопански години – 2013/2014 и 2014/2015 година. Тя е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв. Земеделските производители получават 50% намален акциз от страна на държавата

.В края на месец февруари 2014 г. приключи приема на първоначални декларации за предоставяне на държавната помощ по мярката. За Ловешка област бяха подадени 224 декларации. През май 2014 г. се предоставиха част от ваучерите за гориво на земеделските производители. На този І етап фермерите получиха 60 % от заявеното прогнозно количество гориво, използвано за земеделски нужди.

Съгласно чл. 47ж (3) от Закона за подпомагане на земеделските производители ваучерите се предоставят в периода от 1 февруари до 15 март на годината, следваща годината, за която се отнасят.