litexmotors1612136Павлин Иванов

Днес от автомобилният завод на “Литекс Моторс” край Ловеч потеглиха първите автовози с автомобили автомобили “Great Wall” за Западна Европа. Това се случи на тържествена церемония, на която присъстваха  министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, Областният управител Милко Недялков, кметовете на Ловеч и Баховица и служители на компанията.

Първата пратка е за Италия, като за Апенините отпътуваха първите 75 от 150-те произведени автомобила, съобщи изп. директор на компанията Илия Терзиев.

litexmotors16121324България отново е на картата на автомобилостроенето! Горд съм, че българи отново произвеждат нещо за Европа. Горд съм, че момчета и момичета в момента, а и други бъдещи техни колеги и съученици, когато направим 50-хилядния автомобил в тази сграда, ще могат да гледат на Европа оттук нататък не само като туристическа дестинация, а да изкарват прехраната си тук на тази земя, в този завод”, уверено заяви Илия Терзиев.

Министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отбеляза, че важното е, че „Литекс Моторс” е наела толкова млади хора и те са предпочели да останат да работят в България. Той определи обучението на кадрите и реформата, която се прави в образованието с въвеждането на дуалната система като важни предпоставки за развитие. Стойнев обяви, че, може да има пилотен проект, в който млади хора още от ранна възраст да започнат работа, да учат занаят, което ще намали младежката безработица. Министърът заяви още, че страната ни е тръгнала по пътя на икономическия растеж, което се потвърждава и от всички международни институции.

litexmotors16121333Драгомир Стойнев направи тест драйв с новото бижу на „Литекс моторс“ Great Wall Н6. Според директора на компанията Илия Терзиев, този модел, с качествата си, оборудването и цената си, ще привлече интереса купувачите и предрече успешни продажби в този сегмент за H6.

През 2014 година ще бъдат произведени още 460 автомобила за Италия. Подписани са меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година и за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия.

Терзиев каза, че компанията работи от една година с Македония и изрази надежда до края на 2014 г. да има подписан договор за износ и с Турция.

 От откриването на завода до сега са произведени 2170 автомобила.

Заводът за автомобили бе открит преди две години, като вече в него работят 200 човека, предимно млади хора. Изпълнителният директор на „Литекс Моторс“ тази година бе обявен за Мистър Икономика в България.

Бронзова пластика, символизираща устрема, полета на мисълта, прогреса, успеха, подариха на Илия Терзиев кметът Минчо Казанджиев и председателят на общинския съвет Тихол Тихолов.