hdr2406131Федералната фондация за преоценка на ГЕСП –диктатурата организира учебно посещение в България
 В сряда , 26 юни 2013 г. заедно венец в знак на почит пред  жертвите на някогашния комунистически лагер в Ловеч ще положат бившият депутат Стоян Райчевски, заместник председателят на българското сдружение на жертвите на комунизма – др. Иван Николов и високопоставена делегация от Германия. Полагането на венеца ще се състои в ранния следобед в кариерата на някогашния комунистически лагер в Ловеч.
В периода 23 – 26 юни 2013 г. високопоставена делегация от Германия ще посети България в рамките на учебно посещение, организирано от Федералната фондация за преоценка на диктатурата. Целта на посещението е запознаване с комунистическата диктатура в България и създаване и разширяване на контакти за бъдеща съвместна дейност. Делегацията включва около 20 човека – депутати от Бундестага, ръководители на музеи, мемориални комплекси, представители на сдружения на жертви на режима, служители на институции, отговарящи за документите на Службата за държавна сигурност на някогашната ГДР, както и учени и специализирани журналисти.
Федералната фондация за преоценка на диктатурата на ГЕСП е създадена през 1998 г. от немския Бундестаг с цел осигуряване на дългосрочно изследване на комунистическия режим в Източна Германия и насърчаване на равносметката от диктатурите в международен мащаб.