plamachetasini21051527Наситен със събития юни започва в Ловеч. Културният календар на общината за месеца е изключително богат. Стартът е днес, когато честваме Деня на детето. В 17.30 ч. в Градската градина започва детският празник „Весел карнавал“ , а в 19 ч. в Драматичния театър е годишният концерт на детския танцов състав „Елит“ при Народно читалище „Зорница 2010“. По-рано през деня малчуганите показаха своето виждане за света, като рисуваха на открито – пред Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.

Утре отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, в 11.30 ч. е поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници от Ловеч, а в 11.45 ч. – пред паметника на Тодор Кирков.

На 6 юни ще се проведе четвъртият фолклорен празник „Хоро под Стратеш“, дефилето на участниците започва в 15.30 ч. от СОУ „Св. Кл. Охридски“ до площад „Тодор Кирков“, където ще е същинското надиграване.

На 11 юни е годишният концерт на детската музикална школа към Ловчанското читалище (18 ч.), а на 18 юни в Драматичния театър (19 ч.) концерт ще изнесе фолклорна формация „Елит“ към Народно читалище „Зорница 2010“.

Празник на четенето с обособени ателиета, изненади и игри за деца „Чети с мен“ 2015 организира на 6 юни Регионалната библиотека. От 16 юни нататък всеки вторник и четвъртък библиотеката открива на алеята Башбунар (10-12 ч.) Лятна читалня. Центърът за работа с доброволци стартира от 25 юни „Забавно лято“ 2015 – в ОУ „Христо Никифоров“ от 18 ч., ще има много спортни игри и ателиета.

На 12 и 13 юни ще се проведе Младежкият фестивал за модерни танци „Танцуващо бъдеще“ 2015. Първата фестивална вечер започва в 21 ч. на плаващата сцена в реката, втората – с час по-рано на площад „Тодор Кирков“.

През юни в Ловеч ще има и лятно кино. Посветено е на родения в Ловеч проф. Димитър Димов, ще видим българските игрални филми „Тютюн“ и „Осъдени души“ по едноименните му романи. Лентите ще се излъчат във вътрешния двор на Младежкия дом от 21 ч. на 23 и 24 юни. Прожекция на двата филма ще има и в библиотеката, отдел „Изкуство“, от 14 ч. от 22 до 26 юни – понеделник, сряда и петък – „Тютюн“, и вторник и четвъртък – „Осъдени души“.

Проявите, посветени на Димитър Димов, продължават с експозиция на изложбата „Испания – мечта и вдъхновение“ на къща-музей „Димитър Димов“ – София, и с връчване на националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“ на 25 юни от 19 ч. в Драматичния театър. Веднага след церемонията по награждаването започва театралната постановка „Поручик Бенц“ – гостува Драматичен театър „Антон Страшимиров“ – Разград.

Още четири театрални постановки ще гледаме през месеца. На сцената на Драматичния театър на 6 и 20 юни юни (11 ч.) малчуганите на Ловеч ще се радват на „Хензел и Гретел“, „Английски уикенд“ ще видим на 11 и 23 юни (19 ч.), „Око под наем“ (19 ч., драматичен театър „Адриана Будевска“ – Бургас, и театрална къща „VIVA ARTE“), на камерната сцена на Драматичния театър ще се играе „Двойка – Четворка – SEX“ (19 ч.) на 4 юни.

Клубът на дейците на културата организира на 4 юни среща с писателката Романьола Мирославова (17.30 ч.), представяне на стихосбирката на Лина Борджиева на 11 юни (17.30 ч.), вечер, посветена на писателя Ангел Пирински, по повод 75-годишнината от рождението му на 18 юни (17.30 ч.) и среща с писателката Емилия Дворянова и разговор за романа й „При входа на морето“, спечелил националната литературна награда за роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“ – на 25 юни от 17.30 ч.

На 17 юни на сцената на Ловчанското читалище е концертът на дуото Иван Калов – Валерий Хомяков.

На 12 юни Художествена галерия – Ловеч, открива изложба с творби от фонда си. А на 29 юни в камерната зала на Ловчанското читалище (17.30 ч.) е откриването на изложба с творби от Националния пленер по живопис за художници с физически увреждания „Синя зона“ 2015.

Още три изложби са включени в културния календар за юни. Те са част от програмата за отбелязване на 100 години от избухването на Първата световна война. От 12 до 30 юни може да видим в изложбена зала „Вароша“ изложба от фонда на Художествената галерия „Картини от фронта на Първата световна война“. От 16 до 22 юни в изложбена зала „Покрит мост“ в кв. Вароша ще е експонирана изложбата „Оръжието от 1877 г. до 1940 г.“. На 21 юни Регионалният исторически музей в Ловеч показва в двора на бившата казарма изложбата „34-ти пехотен Троянски полк по друмищата на войните (1912-1945)“. На пешеходната зона в центъра на Ловеч на 20 юни ще видим експозиция на исторически хладни и огнестрелни оръжия „Музей на открито“, на следващия ден тя ще бъде преместена в двора на бившата казарма, когато (10.30 ч.) започва историческата възстановка на мобилизационен лагер за прием и окомплектоване на мобилизирани войници от 34-ти пехотен Троянски полк.