stapalaezikova501151Иво Райнов

Помните ли култовата реплика „Страхливо започваме живота си, Иване“ от фирма „Вчера“. Пъкна неочаквано в главата ми, докато вчера четях нахъсаните полемики около снегопочистването в Ловеч. Една политизирана барикада и нескончаема престрелка от думи и обвинения и от двете страни. Макар че и двете страни прекаляваха, едните в оплакванията, другите в панегириците, имаха своето право. Истина е, че новата управа имаше своите неблагополучия в справянето с първия сняг за мандата.

Истина е и, че ситуацията не беше инцидентна, а римейк на картина, която сме виждали в последните поне 5-6 години. Инерция, набрала енергия в предходни мандати, при съвсем друг кмет и заместници.

Фирма „Еко“ закъсня с почистването на улиците и естествено работеше лежерно, както се научи по казанджиево време. Неделя е ден за почивка на фирмените служители и затова пешеходната зона не беше „пипната“ поне до обедните часове и хората сами си разриваха пъртина. Четох как хората се оплакват от неразчистени тротоари в по-страничните квартали.

Та той тротоарът на централния булевард „България“ остана неразчистен до понеделничното пладне. Просто така е свикнала да работи тази фирма. Бързам с отговора на все още не зададени въпроси.

Визирам „Еко“ защото това е фирмата, с която община Ловеч има договор за снегопочистване. За тази дейност са предвидени и се заплащат от бюджета не малки възнаграждения на изпълнителя. Ерго, ако някой не е свършил работата, той е този, на когото тя е възложена с поръчка. А, че новата управа има своята вина е ясно. Уличният дискомфорт от неделя и ранния понеделник е следствие от неефективния контрол, упражнен върху общинската фирма, задължена да снегопочиства.

Факт е, че след вълната от възмущение в социалните мрежи и натиска, упражнен от администрацията, в следобедните часове част от пропуските бяха компенсирани, а фирма „Еко“ дори свърши повече от редица сходни ситуации в минали години. И за да не ме заподозрат мнителни хорица, че стоя на нечия амбразура прилагам и фактче. Още по обед улиците, водещи до Езикова гимназия (както е известно работя там) бяха добре почистени, а стълбите към гимназията разринати. Ето ви е едно свидетелство, че това не се случваше и на четвъртия-петия ден предишни години.

Ситуацията със закъснялото снегопочистване не е нова, но шумът този път е няколко октави по-високо, а фото свидетелствата в изобилие. За мен няма нищо изненадващо и нелогично. Новата власт винаги се гледа по-строго и под лупа. В края на краищата хората са я избрали за да живеят различно и очакват всекидневни доказателства. Едва ли някой си мисли, че новата власт ще „изближе“ снега в целия град. Сигурен съм, че хората са очаквали по-бързи реакции и по-голяма ефективност в сравнение с дотегналото на ловчанлии казанджиево управление. Е, точна там дойде първата неудача – в закъснелия натиск върху задължената с ангажимента фирма „Еко“, в недостатъчния контрол върху дейността на фирмата и нейните служители, сигурно и в липсата на опит за разгръщане и организация в подобни ситуации. Затова новата управа, която всъщност работи с администрацията на стария кмет, трябва да понесе разбиращо критиките. След това да направи смели стъпки във вярната посока. Защото хората очакват това – решителност и всекидневни грижи за проблемите им. Простичко казано фирма „Еко“ трябва да бъде накарана да работи по нови правила като създава максимален комфорт за гражданите.

Всъщност фирма „Еко“ е нарицателно име за доста лоши практики. Незадоволителната работа в почистването на снега е актуален, но вероятно най-малък проблем. Защото тази фирма имитира разделно събиране на отпадъци, надува обемите на извозените до депото органични отпадъци и като капак участва в управлението на депото за отпадъци, но съвсем не в полза на гражданите. Та с доста смелост ще трябва да се зареди новата управа за да извади мениджмънта на фирмата от представата, че дружеството представлява нещо повече от общинско звено, което трябва да служи на гражданите. И ако първата доза смелост трябва да бъде употребена за да не се повтаря снежната улична ситуация и социалната истерия, следващите дози ще трябва да отидат за въвеждане на истинско разделно събиране, изграждане на съоръжения за вторична преработка на отпадъци, отчитане на реални количества отпадъци, ангажиране на далеч по-почтен оператор на градското депо. Защото всички тези действия биха намалили чувствително заплащаните от гражданите такси или най-малкото биха спрели кранчето на тяхното изтичане в частни сметки и джобове.

Държа да припомня, че различен не се става с уповаване на стара практика и начин на работа. Различните реформират. Веднага, докато все още всички очи са достатъчно зорки за да видят разликата, а и има достатъчно време за да се усетят благоприятни последствия за гражданите. Та снегопочистването, сметоизвозването, сметообработването са първите тестове за характера на новата управа. Хората искат чисти улици, пестеливо, ефективно и прозрачно управление на комуналните дейности. С право не ги вълнува как ще ги постигне администрацията. Те просто очакват резултати. Видими. Още отсега.

Новата управа не разполага с много време за да се докаже. Затова почти всеки ден е тест с трудни решения. Без смелост няма да стане. И без разбирането, че трябва да започне още от първите дни на годината. Защото, ако смела няма начин да не е и добра. За всички.

5 коментара

  1. “Ситуацията със закъснялото снегопочистване не е нова, но шумът този път е няколко октави по-високо, а фото свидетелствата в изобилие. “

  2. Г-н Райнов не участва в дискусиите за снегопочистването, но може да прави анализ кой крив, кой прав, кой какво казал и какво не. И хайде вече да спре да пише за стъпалата към Езиковата, че аман вече! Чистят ги г-н Райнов, защото ще цъфнете я с жалба, я лично в Общината при някой зам.кмет да се жалите за тях. Де да го правихте и за другите училища, ама не!

  3. http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/353.jpg

    Ало, господин Иво Матросов, аре моля по-леко на амбразурата на новата власт. Горната снимка е от 04.01.2016 г. малко след 11 часа. Напълно в реда на нещата е ученици да ходят сутрин на училище по така “почистени” и безопасни стълби. И си взел назидателно да говориш на някакви мнителни хорица, като мен, които не са видели и възпели героизма на кмет маринова в снегопочистването на Ловеч на 3ти и 4ти януари,

Comments are closed.