nikulden612161Безплатна рибена чорба и питка получиха всички желаещи в Ловеч по повод Никулден – празник на рибарите, моряци и банкери. На 6 декември се почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата.

Ястието бе раздадено в 10,30 часа пред Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града. Ритуалът стана в присъствието на кмета Корнелия Маринова и заместник-кмета Венцислав Христов, които поздравиха присъстващите с хубавия празник.

Традиционната чорба бе осветена от отец Михаил Ковачев, който преди това отслужи света литургия в приземния параклис „Въведение Богородично”.

nikulden612163Никулденското ястие бе приготвена от 20 кг риба, предоставена от общината, а питките бяха  подсигурени от фурната на с. Гостиня. Приготвената храна стига за 150 порции, уточниха от Домашния социален патронаж в Ловеч.

По-рано кметът Корнелия Маринова отправи чрез сайта на Община Ловеч лични поздрави към всички празнуващи днес имен ден, като им пожела смелост, увереност, искреност и много здраве!

„Честит празник и на всички банкери,  нека имате висока ликвидност, устойчив растеж, възходящ тренд и много клиенти!“, се казва с посланието, изпратено до ръководителите на банки в общината.

Никулден е един от най-големите и любими народни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.

nikulden612162