teatarfinansi2007151Подробен анализ на обстоятелствата и причините за лошото финансово състояние на театъра, както и за ролята на мениджмънта в дейността поиска от директора на Драматичен театър – Ловеч, председателят на общинския съвет, съобщават от пресцентъра на Общински съвет Ловеч. В писмото си до Цвятко Стоилов от 15 юли Тихол Тихолов посочва, че анализът следва да бъде представен в деловодството на общинския съвет не по-късно от 20 юли.
Точка 10 от проектодневния ред на свиканото за 23 юли заседание на общинския съвет е предложение за финансово подпомагане на Драматичния театър до края на 2015 г. На заседанието си на 14 юли постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата, обсъдила предложение на директора на театъра за финансово подпомагане, гласува да се отпуснат средства за финансиране на Драматичния театър до края на 2015 г. по предложена методика, е видно от становището на комисията. Другата постоянна комисия, разгледала информацията по темата на Цвятко Стоилов – по бюджет и финанси, изиска от директора анализ и оздравителна програма.
В информацията от Стоилов се посочва, че за 2015 г. бюджетът на театъра ще бъде преизчислен по новата методика на база показателите за 2014 г. – 57 525 лв приходи от билети, плюс по 2,50 лв на всеки лев от тези приходи. Като се прибави към това и годишната субсидия от общината в размер на 82 100 лв, бюджет 2015 възлиза на 283 438 лв. Изхарченото до момента е 143 319 лв. И до края на годината остават 140 119 лв. Необходимите от 1 юли до 31 декември т. г. средства са в размер на 233 195 лв. Според Стоилов предварителният прогнозен анализ показва, че до края на 2015 г. недостигът ще бъде до 50 хил. лв. Тази година до 1 юли театърът е продал билети за 37 531 лв и очакванията са до края на 2015 г. сумата да надхвърли 80 хил. лв.
Директорът на театъра изтъква в информацията си още, че мисията на театъра преди всичко е да създава, възпитава и съхранява културни и духовни ценности, а не да бъде търговско дружество. Според него единственият вариант за бъдещето на Драматичния театър в Ловеч е да остане държавен репертоарен театър със собствена трупа.
В началото на месеца зам.-министърът на културата Боил Банов се обърна с молба към кмета Минчо Казанджиев общината да дофинансира тази година Драматичния театър, докато той стъпи на новата методика за финансиране и увеличи приходите си. Коментираната тогава сума бе 80 хил. лв.
Ние предлагаме методика на финансиране, обвързана с конкретни резултати, а не директно субсидиране с фиксирана сума, обяви днес кметът, който ще внесе предложение за това на заседанието на общинския съвет на 23 юли.