pochistvane lovech2503152Патриотична организация “Ловчанци”

Първата инициатива на ПО „Ловчанци“, за почистването на град Ловеч, е вече в историята. Присъствие на събитието бе заявено от забележителните 87 души. Уви, на мястото на срещата се озовахме само 7. Странно защо, тъй като бе един прекрасен неделен ден, но всеки си има своите приоритети.
Маршрутът бе определен на мястото на срещата, според количеството доброволци.По алея „Баш Бунар“ бяха „творили“ хората, включени в общинската акция по почистване и имаха доста за довършване, така че предпочетохме да не взимаме участие там. Решихме, че е най-добре, да се захванем с почистване коритото на р.Осъм, от страната на стария квартал Вароша, както и с крайречната варошлийска улица „Иван Драсов“. Дейността ни започна от Транспортен мост, като се отправихме в посока моста, свързващ кв.Вароша с алея Баш Бунар.(виж картата) Концентрирахме силите си в почистване на затлачените от години отпадъци по поречието, натрупани от множеството прииждания на реката, както и от наши съграждани с крайно ниска култура.
pochistvane lovech2503158Както всички знаем, съчетаването на полезното с приятното е доказан гарант за постигане на успехи. Забавлявахме се много, но и свършихме много работа, точно както трябва да протича една такава доброволческа инициатива. Времето бе слънчево, настроени
ето приповдигнато, а работата се вършеше с лекота.
В края на деня преустановихме работа.Силите ни бяха на привършване, но смеем да твърдим, че една малка част, от нашият любим Ловеч, бе приведена в по-приветлив вид. Такъв, какъвто всички ние искаме и заслужаваме да виждаме. 

Поуката:
Щом няколко чифта ръце могат да свършат толкова работа за един ден, представете си, при добро желание, какво можем да сторим със задружни усилия!
И нека следващият път всеки се замисли, когато реши да изхвърли нещо, извън предназначените за целта места!

Резултатите оставяме на вашата преценка!

6 коментара

  1. А защо ние гражданите не спомогнем за чистотата на града като не го замърсяваме?
    Фирма ЕКО ли ни е виновна, че си изхвърляме боклуците в градинките, по тротоарите…? Вярно тази фирма е за това да почиства, но колкото по-малко боклуци се изхвърлят на не регламентирани места, толкова по-малко боклуци ще има за почистване. Друг е въпроса, че има не достатъчно кошчета за отпадъци.

  2. Искайте графиците на Екото, къде и какво чистят? Колко човека са заети и с какво? Този град и парковете му приличат на боклучава джунгла, улиците на швейцарско сирене а реката на сечище. За 2,3 дена инициативи няма да свършим годишната им работа, зарязана от години. Поддръжката е постоянен ангажимент, а не кампанийно действие. 30хиляди могат да накарат 200 да бачкат, това за което им плащат самите те. Да помогнем е едно, съвсем различно нещо се случва в действителност.

  3. Искайте графиците на Екото, къде и какво чистят? Колко човека са заети и с какво? Този град и парковете му приличат на боклучава джунгла, улиците на швейцарско сирене а реката на сечище. За 2,3 дена инициативи няма да свършим годишната им работа, зарязана от години. Поддръжката е постоянен ангажимент, а не кампанийно действие. 30хиляди могат да накарат 200 да бачкат, това за което им плащат самите те. Да помогнем е едно, съвсем различно нещо се случва в действителност.

  4. И да не забравим европейските етикети за иновации и г-н кмета Минчо. Иновативно – плащаш данъци и ходиш да чистиш. След някой месец може да “цъфне” новина: “Граждани чистят коритото на реката и сменят крушките на уличните лампи. С бодри песни се прекопават градинките пред Общината, а алпинисти пребоядисват Покритият мост”. Вместо да чистят, първо да отидат да му вземат оставката, защото е мръсно, а после като искат и до Беклемето да стигнат – в това няма нищо лошо.

  5. И както младежите си свършиха работата, така на следващия ден Общинската служба “Еко” не поиска да свърши своята, и остави аст от боклука пред двата хотела намиращи се там, за да може все по-малкото гости на град Ловеч да ги видят хубаво !

  6. а стига с тези Ленински съботници, плащаме данъци, едни от най-високите в страната, имаме си сметопочистваща фирма, да си свършат работата както трябва , а не само да им се отпускат пари за заплати

Comments are closed.