profbankov1106151Носителят на националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ за цялостно творчество е писателят и белетрист проф. д-р инж. Банко Банков. Това реши комисията, определена със заповед на кмета, която разгледа всичките седем номинации. Проф. Банков става първият носител на това престижно отличие, връчвано от община Ловеч.

Наградата е учредена след решение на общинския съвет през миналата година от община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели в чест на 105-годишнината от рождението на Димитър Димов. Основните й цели са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на родения в Ловеч писател и драматург и утвърждаване авторитета на града ни като активен културен център. Наградата ще се присъжда на три години, тя представлява грамота и статуетка, изработена от скулптора Спас Дочев.

Конкурса за първото издание община Ловеч обяви още в началото на тази година, постъпиха номинации за Росица Копукова (кандидатурата й е издигната от издателство „Хрикер“ – София), Константин Илиев (в. „Култура“), Богдан Кръстев (фондация „Помощ за борба с престъпността „Св. арх. Михаил“ – София), проф. Банко Банков (Съюз на българските писатели), Пелин Пелинов (издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“) и Панчо Панчев (издателство „Захарий Стоянов“).

Банко Банков ще получи наградата си на тържествена церемония на 25 юни (19 ч.) в Драматичния театър в Ловеч. След награждаването ще видим постановката на Бойко Илиев по романа на Димитър Димов „Поручик Бенц“. Участват Любомир Ковачев, Саня Борисова, Ивайло Захариев, сценография Ренета Стаменова. Входът е свободен.