grobishta205141Съобщение на Община Ловеч

Община Ловеч не е въвела платен достъп на граждани до гробищния парк „Скобелево“. Това обяви зам.-кметът Пламен Петков. Няма ограничение на влизането на хора през трите пешеходни входа. И монтираната автоматична система, контролираща свободния достъп на автомобили, в момента не функционира, потвърди директорът на бюджетна дейност „Обреди“ Йорданка Ичева. Тя определи информациите и сигналите в публичното пространство и някои медии за събирана такса като силно подвеждащи и неотговарящи на истината.

Идеята на подобни съоръжения, които са практика в много градове в страната, е да бъде ограничен свободният достъп на автомобили в гробищния парк. Така ще се гарантира, от една страна, безопасността на гражданите и сигурността на работниците, и от друга, разбиването на асфалтовите алеи и циментовите преходници върху отводнителните канали. Има случаи, в които на територията на гробищния парк влизат стотици автомобили въпреки безплатния паркинг отпред.

Препоръка на Сдружението на обредните домове в Република България е да гледаме на териториите, където са погребани близките ни, не като на гробища, а като на паркове. И за да стане това, е необходима организация от стопанисващите ги, в случая – община Ловеч. Според Сдружението, ползвайки добрите европейски практики, и у нас в гробищните паркове трябва да бъде разрешено влизането само на специализирани автомобили за превоз на покойници и автомобили, извършващи строително-ремонтни дейности и поддържащи чистотата в парка. С този аргумент и община Ловеч предприе мерки за ограничаване свободния достъп на автомобили, коментира зам.-кметът Петков. Той уточни, че в момента се обсъждат варианти по какъв начин гражданите да се сдобиват с жетони за апарата, за да могат да влизат в гробищния парк с автомобили в конкретни случаи. И това няма да бъде обвързано със заплащане на такса, заяви категорично зам.-кметът.

8 коментара

  1. Знаците „Синя зона“ вече ще влезнат в употреба. По улиците е разлепена чисто новата Наредба 2, приета на 27март и която влиза в сила от 1 май. Може вече да са се появили правни основания…Знае ли се…Очаквайте в най-скоро време “включване” на “касовите апарати” по улиците на града в така измислената “синя зона”.. За час левче и т.н…

  2. Преди време по улиците на Ловеч се появиха знаци и надписи “Синя зона”. Оказа се, че управата няма правни основания да я въведе. Сега са монтирани апарати за таксуване, а няма решение на ОС за това. някой постоянно впряга коня зад каруцата…

  3. М да! Паркове! Явно за общинарите гробищен парк и увеселителен парк е все едно та за това дай да им вземаме пари. И не знам какво се разбира под “много” ама на 1 февруари се наложи да посетя гробищата в Бургас. Е па влязохме с коли нямаше никакви съоръжения нито някой да ни спира. Явно тука общинарите могат да си правя свободни съчинения във всяка една област включително и в лъжите.

  4. „зам.-кметът Петков уточни, че в момента се обсъждат варианти по какъв начин гражданите да се сдобиват с жетони за апарата, за да могат да влизат в гробищния парк с автомобили в конкретни случаи”

    Напоследък прави впечатление, че при сериозна ‘издънка’ на общинската администрация, кмета на общината се прави на ‘разсеян” и в обяснителен режим „влиза” някой от заместниците му ( в случая инж.Петков), който за пореден път публично демонстрира сериозно непознаване на ЗМДТ, защото съгласно закона размерът на местните данъци, такси, права и цени на услугите се определят единствено и само от Общински съвет, чрез съответните общински наредби и никой друг няма право да определя и събира каквито и да е общински вземания, под каквато и да е форма(жетони, талони, билети, абонаменти, SMS-и и др.)

  5. Това е отговор за малоумници-засрамете се и демонтирайте тези неща за ваша сметка,а не за сметка на малкото данакоплатци и дайте отчет за свършеното,защото това,което пишете е като управдание на на….ло се детенце.Засрамете се,ако можете все още.Чакаме адекватен отговор!!!

  6. Никак не са подвеждащи съобщенията в пресата, защото всички виждат с очите си поставените апарати пред т.нар. паркове за гробищни места. Първо, трябваше да ги уредите и респектирате с това опечалените. Накрая поставете контролата. Поправете се достойно, а ако не можете – си признайте прибързаността, която съвсем нормално се оцветява негативно и крайно политически от възмутени граждани.

  7. На това му се вика кризисен отговор. А бе умници, като нямате решение на съвета, защо похарчихте пари за машините и ги поставихте? Кой ви разреши? А като не знаете какво и от кого ще събирате, защо вече сте готови с инфраструктурата за събиране на кинти? И като цитирате добри практики от други страни, къде ни го европейското гробище? Ни срам, ни свян!!! Смучете позиции от пръстите и се чудите как да замажете посраното. Събирайте си червените и лилавки паралки и се омитайте вкупом!

Comments are closed.