Людмила Брънекова На 15 февруари отбелязваме 69 години от възобновяването на интензивното изучаване на чужди езици (френски, английски и немски) в сградите на Американското девическо училище в Ловеч, закрито с указ №1145 на Президиума на Великото народно събрание от 2 август 1948. Като безспорно свидетелство, че  обществото на България вПрочети повече:

Професионална гимназия по механоелектротехника, Ловеч има удоволствието да Ви покани на тържеството, посветено на 60 години от основаването на училището, което ще се проведе на 11 февруари 2019г. Програма: 10.00ч. – Откриване на юбилейна плоча, награждаване на изявени ученици – ПГМЕТ 17.30ч. – Тържествено честване – Драматичен театър, Ловеч ТехникумътПрочети повече:

Роден е на 30 януари 1871 г. в гр. Гюргево, Румъния. Баща му е богат български  търговец от Русе, а майка му немкиня. Семейството има четирима сина и четири дъщери. Всички деца получили високо образование и добри професионални кариери. Проф. Параскев Стоянов присъства в историята на нашия град не самоПрочети повече:

Проф. Беню Цонев е роден на 12 януари 1863 г. в Ловеч. Той е от онова поколение учени, на които се пада трудната задача да изгради основите на младата българска наука след Освобождението. Талантлив учен –филолог, един от основоположниците на българската езиковедска наука, в която оставя трайни следи с цялостнатаПрочети повече:

Роден е в гр. Ловеч в семейството на фармацевти. Завършва ССПУ „Христо Кърпачев” в родния си град с отличен успех през 1967 година и висше образование през 1972 г. с магистърска степен от Техническия университет – Варна по специалност „Корабостроене”. Започва работа в новосъздадената секция по Корабна хидродинамика към ИнститутаПрочети повече:

Роден  в с. Продимчец, сегашен квартал на Ловеч. Завършва Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев” с отличен успех (1947). Продължава образованието си в Софийския университет, Медицински факултет (1949-1954). Специализира психиатрия в нервно-психиатричната клиника „Шарите”, Берлин. Работи като ординатор, завеждащ отделение и главен лекар на Психиатричната болница в Ловеч.

Бях на 12, когато за първи път се вгледах и запомних Стефан Бояджиев, който всеки ден, яхнал колело, минаваше покрай нашата къща, отивайки на работа или връщайки се към дома си.Всъщност той не живееше в дома си, а в една занемарена пристройка към варошанска къща в горния край на града, на десния бряг на река Осъм. Семейството му беше изселено от София в Ловеч и въдворено точно в тази барака. Такива семейства имаше няколко в града, от които най-ярко си спомням три.

Роден е на 6 март 1933 г. в с. Лисец, община  Ловеч. През 1951 г. завършва Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев“  с отличен успех. Любовта му към физиката и математиката разпалили учителите Чернокожев и Калчев, които му предавали тези предмети. Учи и завършва физика и метеорология в Софийския университет. СпециализираПрочети повече:

Росица Сейзинска И в нашето село Апостолът е намерил верните, силни духом и борбени българи, с които гради своята революционна комитетска мрежа. Един от най-доверените хора е куриерът му – йеромонах, а в последствие и игумен на Троянския манастир – отец Давид, родом от с. Вратца /сега Стефаново/. Той еПрочети повече:

Радка Рашева Ден посветен на делото на българските  книжовниците и просветителите, на хилядите борци за национално освобождение, на първоучителите  съхранили през вековете духовните ценности на нацията и на техните последователи, посветили живота си за  опазване и издигане националното ни самочувствие .1 ноември е празник и на българските учени, който сеПрочети повече: