grip2802121Острите респираторни заболявания са най-широко разпространените заразни заболявания в човешкото общество.Те се причиняват от голям брой различни инфекциозни агенти, преобладаващата част от които са вируси, а сред тях особено място заемат грипните.Създават специфично заболяване с висока контагиозност, често през есенно-зимния сезон придобиват епидемично разпространение.

Ежегодните грипни епидемии са причина за сериозни икономически загуби, породени от разходи за домашно и болнично лечение на лица в детската, трудоспособната възраст и на болни с хронични заболявания.

Единствената специфична защита срещу Грипа са противогрипните ваксини.Те предпазват в 90% от грипно заболяване, както и от усложненията на грипа, намаляват вероятността и риска от вторична инфекция и обостряне на хронично заболяване, ограничават разпространението на грипа и възможността за грипни епидемии и пандемии.

В съответствие с препоръките на СЗО съвременните противогрипни ваксини са трикомпонентни и съдържат актуалните за дадения сезон представители на грипните вируси тип А и В. Точният им антигенен състав се посочва от СЗО ежегодно на базата на вирусологични и епидемиологични проучвания, определящи техните епидемични възможности. През сезон 2015-2016 антигените, включени във ваксината са :

A/CALIFORNIA/7/2009 (H1N1)PDM09

A/SWITZERLAND/9715293/2013 (H3N2)

B/PHUKET/3073/2013

Вмомента в БЪЛГАРИЯ са регистрирани и разрешени за употреба следните противогрипни ваксини:

Второ поколение- (сплит) ваксини- Fluarix,Vaxigrip

Трето поколение-(субединични)- Ynfluvac, Lipovac-A

Четвърто поколение-(вирозомни)- Ynflexal

Най-ново е производството на последната от тях и като предимство се сочи по-високата степен на пречистеност и висока имуногенност.

В кои случаи се препоръчва ваксиниране и кои са особено застрашени:

Хора с повишен риск от заразяване с ГРИП:

  • Здравни работници
  • Заети в сферата на обществения транспорт, услуги, търговия, туризъм и във военни поделенияя
  • Работещи при лоши атмосферни уловия и близките на всички тези категории

– Високорискови пациенти, които са с повишен риск от усложненията на грипа и на основното заболяване:

  • Хронично белодробни – хроничен бронхит, астма, емфизем, бронхиектазии
  • Хронично сърдечни-ИБС, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, хипертония
  • Обменни – диабет
  • Хронично бъбречни – трансплантирани, хемодиализирани и ХБН
  • Хора над 65 години

Препоръчително е имунизацията да се провежда в т.н. предепидемичен период – месеците септември, октомври и ноември при добро здраве.Ако този период се пропусне може да се проведе имунизация във всеки един момент, като се има предвид период от 2-3 седмици,необходими за изграждане на добър имунитет.

Имунизацията срещу грип , както и всички останали се провеждат от личните лекари или в Имунизационния кабинет на Регионалните здравни инспекции