investitor2603121Община Ловеч обявява конкурс за признание на приноса в развитието на икономиката в общината. Направленията са две – „Инвеститор на годината” и „Бизнесмен на годината”. Право на участие имат всички фирми, осъществяващи дейност на територията на общината, те може да кандидатстват и с повече от една номинация. Предложенията се приемат в общината до 22 април т. г.

     Наградата „Инвеститор на годината” се присъжда за направени инвестиции през миналата година. За постижения през 2013 г. е и наградата „Бизнесмен на годината”, тя се връчва в три категории – малки предприятия (до 50 работници на трудов договор и годишен оборот до 5 млн. лв), средни предприятия (до 250 работници на трудов договор и годишен оборот до 15 млн. лв) и големи предприятия (над 250 работници на трудов договор и годишен оборот над 15 млн. лв). При подаване на номинациите се попълват анкетни карти, в които за „Инвеститор на годината” се посочват историята на фирмата, общо приходите от дейността и реализираните инвестиции на територията на община Ловеч за предходната година, както и ръстът на инвестициите. Анкетната карта за „Бизнесмен на годината” включва история на фирмата, общо приходи от дейността и реализирани инвестиции за предходната година, средносписъчен брой работни места, открити нови работни места, ръст на работната заплата, данъчен принос към общината, просрочени или необслужени задължения към държавата.

          Победителите ще получат отличията си на специална церемония. Те ще бъдат класирани от комисии, утвърдени от Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч.

     Миналата година инвеститор на годината стана „Спарки Елтос“ АД. Наградата на община Ловеч „Бизнесмен на годината“ за 2012 г. спечелиха „Месокомбинат – Ловеч“ АД (големи предприятия), „Авис“ ЕООД (средни предприятия) и „Белсма Фърничър“ ЕООД (малки предприятия).

     Статутите за връчване на ежегодните награди за принос в развитието на икономиката са утвърдени от общинския съвет в Ловеч през 2007 г.

1 коментар

  1. Растеж от поне 1.8 на сто, разкриване на нови работни места, нови чуждестранни инвестиции, подобряване на бизнессредата, увеличение – това са някои от заявките на управляващите за икономиката на България през 2014 г. Каква очаква да е тя един от успелите български предприемачи – Ивайло Пенчев, собственик на “Уолтопия” (Walltopia – производител на стени за катерене). Още в началото на годината компанията му сключи договор с китайски фирми на стойност 50 млн. долара за достамка на стени в следващите пет години.
    …….
    Какви са най-големите, според Вас, проблеми на бизнес средата в България?

    – Най-големият проблем е, че масата хора вярват, че бизнес се прави чрез далавера, че който не е в схемата не може да прави бизнес…
    – Аз, честно казано, не знам, защото нямам бизнес в България или по-точно е нищожен. И колкото повече си говоря с хора, които не са започнали от нулата, започвам да си мисля, че пък може би наистина да е така. Може пък наистина да има много корупция в България, до която аз не съм се докосвал. Това е най-лошото – да вярваш, че за да ти тръгне бизнеса, за да забогатееш, ти трябва да си по някакъв начин измамник.
    ……………………
    Какво може да е двигател на икономическия растеж в България през тази година?

    – Икономическият растеж в България и по целия свят зависи от образованите хора и предприемачите. Трябва благоприятна за предприемачите среда. На всички е ясно какво означава това – ниски данъци, проста данъчна система…
    ……………..
    Те са налице в България, а бизнес средата никой не я определя като особено добра …

    – Това е така, защото това не е са единствените условия, а освен това българите малко пътуват и много мрънкат. Не мисля, че българската бизнес среда не е много благоприятна. За смотаняците тя не е. Тези, които зависят от обществени поръчки, вечно ще са недоволни – докато техните приятели са на власт, ще са окей, но пък други ще мрънкат. Така винаги сред тези хора ще има мрънкачи и вероятно техният глас е най-силен.

    За жалост, да, в България са малко такива компании като нашата – тръгнали от нула и работещи на чисто пазарен принцип. Фирмите, които работят на този принцип, вървят само нагоре. 80% от тях просперират. Тези, чиито клиент е държавата, или разчитат на европейски програми – ясно е, че те ще са вечните мрънкачи.
    ………………….
    Истината е обаче, че има програма за реиндустриализация и в рамките на ЕС, макар там да се имат предвид съвсем други неща…

    – Целият ЕС е болен от социализъм. Тази криза започва да го сафирясва, което се наблюдава най-отчетливо във Великобритания и Германия, но социализмът попъпли навсякъде със страшна сила и той вреди. Реиндустриализация я разбираме тук държавата да се намеси – да национализира умрели от скръб предприятия или пък да определя области, които са приоритетни и да ги подпомага – и двете са свещени глупости. Ако някакъв бизнес в тази държава е витален, той ще си върви напред. Не е работа на политиците да решават коя икономическа област е най-приоритетна. Те просто не могат, не че са лоши и глупави. А може и да са. Но и най-умните да са, те не могат да познават пазара, не могат да преценят в коя област ще се появи предприемач с мерак, хъс и талант и ще победи останалата част от света. Така че бизнес средата трябва да е еднаква за всички, които са предприемчиви и държавата никъде да не помага и никъде да не пречи.

    Аз иначе харесвам идеята за индустрията, обществата да не губят способностите си да произвеждат с ръцете си. Бледа мечта е концепцията 90 % от икономиката да се движат от услугите. Западният свят изповядваше тази концепция дълго и прехвърляше индустрията в Китай. Какви са последствията? Китай стана най-силната индустрия в света, при това устойчиво. Там са всички индустрии, там са иновациите. Там, където има инженери, там се твори светът.
    ………………..
    Не е ли малко крайно това твърдение за едва ли не премахването на социалната система?

    – Насилствената социална система и солидарност според мен е рак.

    Какво значи насилствена?

    – Система, при която се взема от тези, които много работят и се дава на онези, на които не им се работи.
    ……………
    Какъв е механизмът да се подобри образованието, защото към момента няма ясна концепция?

    – До сегашното му състояние се стигна заради неелитарността на българския народ. Има лошо отношение към учителите, те не са на почит. С развитието на социалните системи се стига до тук. Ако аз мога да съм тъп, неспособен и да живея добре, защо ми е да съм умен? Когато има социална система, която прави и ленивите достойно съществуващи, е така. А учителите са най-важните хора в обществото – трябва да им се повиши статусът. Колкото са ни важни учителите, толкова са ни важни децата. А народът е незрял в този смисъл. Но това не може да стане от днес за утре и не е работа само за едно правителство.
    ……………………..
    http://www.dnevnik.bg/biznes/intervju/2014/03/24/2263417_ivailo_penchev_uoltopiia_socializmut_se_e_propil_v/?ref=interview

Comments are closed.