Marinova2304131Павлин Иванов

Вчера Председателят на Общински съвет Ловеч и зам. председателя Георги Трезийски дадоха извънредна пресконференция по повод проваленото редовно заседание на местния парламент. Корнелия Маринова още в началото заяви, че взима отношение към случилото се прецедентно събитие в работата на Общински съвет в ролята си на негов председател.

Случилото се е прецедент, тъй като става дума за едно редовно насрочено заседание, започнало своята работа и прекъснато след точка 5, поради липса на кворум, каза Маринова. Тя изрази силното си притеснение от опитите за политизиране на работата на Общински съвет, като институция, която е призвана на решава проблемите на местната общност.

Във вчерашното заседание бяха включени 30 важни въпроса, като последният – 30-ят, е бил предложение на кмета на Община Ловеч Минчо Казанджиев, внесено по 24-та процедура поради важността на въпроса, но не се е стигнало до неговото разглеждане, обясни Маринова.

Председателят на Общински съвет Ловеч акцентира на 5 от всички важни въпроса, които е трябвало да разгледа съвета, предвид това, че то е било прекратено по смисъла на чл. 78 ал.4 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет.

Първият въпрос е одобряването на план-сметката за обезпечаване на събитията посветени на 11 май – денят на град Ловеч. Тук става въпрос за разходи, които са свързани с провеждането на тържествата, макар че няма приложена програма към материалите, обясни Корнелия Маринова.  Но съдейки по документите, Ловеч ще бъде домакин на международна културна делегация, водена от българското представителство на ЮНЕСКО и неговия председател Ирина Бокова. Това се случва за първи път в историята на град Ловеч и ще е част от  проекта ЮНЕСКО „Балканските мостове говорят“.

Поради липсата на кворум, този важен въпрос не е било възможно да бъде обсъден, както и да бъде узаконена план-сметката за необходимите разходи за провеждането на събитията.

Друг важен въпрос, който не е намерил решение е внесеното от кмета Казанджиев предложение по 24-та процедура за залагате на още един обект за проектиране по приоритетна ос „Техническа помощ“ в подкрепа на следващият програмен период. Тук става въпрос за ловешкият Зоопарк, поясни Маринова. Крайният срок за предаване на проектното предложение е 30 април 2013. Поради невъзможността за разглеждане на точката, Председателят на Общински съвет Ловеч смята, че местната общност е ощетена.

В дневният ред на съвета има и две точки по насрочени Общи събрания – на НОЯ и на РТА „Стара планина“. Датите за събранията са фиксирани, поканите са получени и трябваше да бъдат упълномощени представителите на Община Ловеч как да гласуват, обясни Корнелия Маринова. Уви, това не може да стане.

Друг проблем, който е трябвало да бъде разгледан от Общински съвет е точката касаеща рекултивацията на старото сметище. Маринова обясни, че за да продължи процедурата по актуализация на проекта за „Рекултивация и определяне на рекултивационната площадка“ е необходими да се даде съгласие за делба. Поради липса на кворум и този въпрос е отложен във времето.

Щеше да е добре да актуализираме решението за приемане на Бюджета с един много важен въпрос – всички събрани приходи над одобрената план-сметка да бъдат използвани за изграждане на сепарираща инсталация.

Разбира се, че всички въпроси са важни и трябва да намират своето своевременно решаване, каза Маринова, но ние в момента оставихме 25 въпроса нерешени, при положение, че заседанието е редовно, свикано е по надлежният ред, за което искрено съжалявам.

Мотивите, които се изтъкнаха при напускането на част от съветниците бяха свързани с предизборната кампания, обясни Председателят на Общински съвет Ловеч. Корнелия Маринова заяви, че не иска по никой начин да влиза в тази тема, защото всички, като общински съветници са положили клетва още в първия ден на новия общински съвет на висок глас и тя гласи:

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от ловешка община и да работя за тяхното благоденствие.”

Смятам, че като Председател на Общински съвет се ръководя точно от тази клетва.

Корнелия Маринова благодари на съветника Милко Недялков, който остана за разглеждането на още две точки, касаещи дейността на читалищата, защото специално за заседанието са дошли читалищни секретари от цялата община и е щяло да се получи грубо неуважение и потъпкване на техния труд, ако и тези два въпроса отпаднат от дневният ред, поради липса на кворум.

Това, което направих в последствие, след като дадох две почивки, спазвайки правилника, по който работим, насрочих продължение на заседанието за 28 май 2013 г. , обясни Корнелия Маринова. Това е и датата определена за редовно заседание на Общински съвет, защото смятам, че колегите, които останаха проявиха отговорност в днешното заседание, заяви Председателят на Общински съвет.

По никой начин не следва да бъдат допълнително обременявани с нова дата, заради напускането на една част от общинските съветници.

Това да имаме решение за определяне на „Почетен гражданин на град Ловеч“ се оказа по-важно от всичко останало от дневният ред, приет на редовно заседание, заяви Корнелия Маринова в заключение.

Не виждам как бихме могли да правим отделно заседание за удостояването със съответното звание, преди да сме си приключили работата по вече приетият дневен ред, обясни Председателя.

В заключение, Корнелия Маринова още веднъж подчерта, че говори единствено и само в качеството си на общински съветник и Председател на Общински съвет Ловеч. Всичко, което е свързано с политика, може да се говори на друго място и по друго време.

20 коментара

  1. Тези думи, с които встъпват на длъжност….“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от ловешка община и да работя за тяхното благоденствие.”са много красиви силни, но лошото е че много рядко да се намери някой който наистина ще ги спазва и заради , които иска да бъде на този пост, в днешно врем всеки гледа да открадне колкото се може повече.Страхотна статия.

  2. heros, по принцип аз не си позволявам да коментирам написаното от хора, които не познавам защото обикновено това са дребни провокации за които аз не желада са отделям време да коментирам.

    Никъде в моите коментарии аз не пиша, че общината с наши пари тябва да купи каквато и да е било техника на която и да е фирма за да може фирмата да печели. А точно обратното.

    „ЗАЩО ТРАБВА ГРАЖДАНИТЕ НА ГРАД ЛОВЕЧ ДА ПЛАЩАТ ЗА ТЕХНИКА, която ще продължи да носи печалба на опертора /часта фирма/. Ами фирмата да си я купи сама.“ –
    това е написано от човек който не познавам и аз го приемам за провокация, защото подобна хипотеза може да развие само човек, който или изобщо не познава проблема или прави неуспешен опит за манипулация / внушавайки/, че видите ли, ние с наши пари купуваме нещо на някой с единстената цел, този някой да печели от това.
    Пълна глупост!

    Това е същото, като това – ти да си купиш за 5 000 лева прахосумкачка, която чисти всичко и независимо от това, че вече имаш супер техника /собственна/ за чистене, да решиш и да си наемеш някой, на който да плащаш по 1000 лева на месец за да ти чисти апартамента със закупената от теб супер техника.
    Още по голяма глупост!

    И тъй като вече няма глупави хора, ще се опитам по-възможно най-разбираем начин да обясня как се крадат наши пари за дейности свързани с боклука.

    Първо : Комуналните дейности / чистота, боклук/ са по право дейности на общината и се извършват от нея. За тези дейности общината не получава финансиране /субсидии/ от държавата, а тези дейности се финансират от общината със събраните от нас пари / такси/. Това на практика означава, че ние плащаме на общината тя да извършва тези дейности.

    Как става на практика това:
    -Общината създава така наречните бюджетни дейности /организира извършването на определена дейност като назначава на работа в общината хора и им създава необходимите условия те да извършват тази дейност/.
    Например създадената от януари тази година бюджетна дейност „ сметосъбиране и сметоизвозване“ на битовите отпадъци от 34-те населени места в общината.

    Резултата за първите два месеца от тази дейност е: отпадъка се „вози“ на цена 33 лева на тон, а за града частна фирма „вози“ отпадъка ни на цена 66 лева на тон. Простата аритметика на разходите направени за селата по тази дейност в най-добрия случай са два пъти повече от тези които са направени за града, което означава , че за града би трябвало да се „вози‘ отпадъка за 18 лева на тон, а не ние да плащаме ЧЕТИРИ пъти по-скъпо за това сега.

    Ето защо нашия интерес е общината да извършва сама комуналните дейности, а не да ползва вратичката в закона и чрез обществени поръчки да дава на фирми извършването на тези дейности. Горния пример е показателен колко би ни струвало ако общината извършва дейността и колко ако я извършва фирма.

    След сметосъбирането и сметоизвозването стигаме до депонирането на отпадъка в депото.
    Община Ловеч е едноличен собственик на новопостроеното депо с почти 17 000 000 лева дъждавна пара и около 50-60 000 лева общински пари/наши пари/. Тук трябва да е ясно, че общините Летница и Угърчин нямт никакви права върху собственоста на депото, а те само са ползватели съгласно закона като участници в така наречените регионални депа. Това е възможност няколко общини да ползват едно депо, за да не се налага всяка една община да си строи собствено.
    Накратко казано : община Ловеч като собственик на депото би следвало тя да извършва дейноста – оператор на депото, а другите общини само да си плащат за ползването /депониране на отпасъци/ на депото.

    И вместо общината да организира дейността по депонирането като собствена дейност в интерес на местната общност, тя обяви обществена поръчка с мотива, че видите ли нямаме „ноу-хау“ за оператор.

    Да ама Не!

    Както в закона така и в комплексното разрешнително е разписано какво е означава това „ноу-хау“ и как то се придобива. Няма да цитирам разпоредбите и членовете от закона и разрешителното за да описвам подробно как се придобива въпросното „ноу-хау“ за да не ти губя времето, но само ще кажа ,че общината може да го има за 2-3 месеца и на цена няколко хиляди лева.
    Обществената поръчка беше спечелена на цена 23 лева за депониране на тон отпадък, въпреки, че имаше оферти от по 11-13 лева- те бяха обявени за незаконни. Тази изключително висока цена сега се палаща от нас, а ако общината беше оператор на депото, тази цена можеше да падне до 9-10 лева на тон.
    Нещо повече , не само че общината даде едно депо за 17 000 000 лева, но тя даде машини и съоражения за 1 800 000 лева на една фирма да извършва дейност, която по дефолт е общинска дейност, като по този начин се създагдоха условия за източване на изключително голям финансов ресурс от общинския бюджет – това са нашите пари.

    От всичко казано до тук става ясно, че тази схема за източване на пари е същата схема за източването на пари от ЕРП-тата / станала публично известна преди няколко месеца след сериозния обществен натиск на протестите/.

    Ето защо трябва воля от общината за да се спре в най-кратък срок източването на наиште пари по тази схема.

    И макар, че напоследък някои хора се опитват да омаскарят значението на думата ВОЛЯ и да представят тази дума като нещо много лошо, по мое скромно мнение неможе без ВОЛЯТА на общината да се спре ограбването на всички нас по тази схема .

    Надявам се кмета, общинските съветници и фирмите които са засегнати от написаното по-горе от мен да си потърсят правата в съда за да имам възможност и там да докажа хипотезата си за ограбването на местната общност по тази схема.

  3. Наистина защо частната фирма не изтегли заем и да си купи сама техниката??

  4. обре де нали депото работи на печалба и оператора / фирмите/ си задели ормни дивиденти наскоро. ЗАЩО ТРАБВА ГРАЖДАНИТЕ НА ГРАД ЛОВЕЧ ДА ПЛАЩАТ ЗА ТЕХНИКА, която ще продължи да носи печалба на опертора /часта фирма/. Ами фирмата да си я купи сама. Така или иначе при сепариранито се отделят метали, пласмаса и др. “продукти”, които се предават за СКРАБ. Оператора дали, ще отчета тази печалба. Данчо май лапкаш нещо от тази далавера. А ???

  5. Не съм противник на инсталацията, може и да ни е полезна.
    Първо трябва да се уточни какво целим да постигнем със “сепариращата инсталация”.
    Ако мислиш, че с нея нещо ще се промени в картинката дето си постнал – гарантирам че жестоко се лъжеш!

    Моята цел е в града да стане чисто поне като на моята улица в Гозница.
    Щом тук на “Иван Вазов” всеки може да излезе и да измете пред дома си (общинските улици и тротоари), защо да не може и другаде? Същото го има и в Бабаковец – единия вход чист и окосен, до него другия осран…
    Лошото е, че по никакъв начин не се мотивира това, да си пазим чисто!

    Сепариращата инсталация не виждам как ще реши тоя проблем и как ще промени нещо в картинката ти…

  6. И защото в прикритите чрез балиране боклуци текат биологични и химични процеси ние ги приехме като манна небесна? От приказките на кмета и герберите останах с впечатлинието, че благодарение на тези “софиянци” Ловеч ще цъфне и го чака само просперитет, а то излезе, че явно управляващите просто вече са отписали града ни, а някои местни рицари на отвеса и мистрията си направиха нелош бизнес.

  7. http://www.lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/135.jpg

    jikev, ква мотивация, кви 5 лева, брат
    Не знам каква е картинката в Гозница, ама това е ежедневната картинка в Ловеч, кефи ли те … щото мен изобщо не ме кефи…

    п.п. е .. знам какво чудо и е с боклука в Гозница и съм го виждал, я кажи в колко улици няма контейнери, а има и улици в които изобщо неможе да влиза и кола, ама хората си плащат за почистване на улици, сметосъбиране и сметоизвозване, като две и две – четири…

  8. “jikev казва:
    Разбира се, че тия инсталации се правят за да печели някой, но бъди сигурен, че няма да сме аз и ти…”

    Аз съм сигурен и за това говория и пиша от 4 години , че ни трябва сепарираща инсталация – общинска, за да печелим ние, защото такса СМЕТ която ти и аз плащаме ще е наполовина от това което плащаме сега. В никой случай не бива да допускаме някаква външна фирма да извършва тази дейност, както стана с опреатора на депото. Той сега прави сериозни печалби всяка година за твоя и моя сметка, а ако общината извършваше тази дейност, таксата ни щеше да е поне с 10 лева на тон по ниска.
    Ако няма огромна далавера в боклука, няма да има изобщо никакъв интерес от която и да е било частна фирма.
    Моля те престани да ми говориш за цветните койтейнери и да твърдиш, че те замествали сепарирането, защото ставаш смешен.
    Дори и да мотивираш всички до един граждани да изхвърлят разделно както прави семейството на монголчето, то пак ти трябва сепарираща инсталациа защото:

    Първо: в жълтия контейнер се изхвърлят само;

    -пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио и бира;
    -кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко;
    -туби и шишета от козметика и санитарни продукти;
    -пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси;
    -метални кенчета от напитки и почистени консервени кутии;
    -Капачки от буркани и бутилки;
    -найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио.

    Та според теб тези 6 вида отпадъци кой ги разделя за понататъшна обработка – 20 китайци или сепарираща инсталация.

    Второ: в синя контейнер се изхвърлят само :

    -вестници и списания;
    -празни кутии от сокове и мляко;
    -кашони и други хартиени и картонени опаковки;
    -картонени кутии от сладки, бонбони, яйца, обувки и др.;
    -хартиени торбички и чували.

    И тези 5 вида отпадък наново трябва са се разделят / сепарират / за да за да се преработят.

    За за отпасъците в зеление контейнер е същата процедура със стъклото.

    До тук стана ли ти ясно защо трябва сепарираща инсталация.

    Ако все още не ти е ясно мога да ти напиша и 5 страници защо е финансово изгодно за теб и за мен / местната общност / да имаме общинска сепарираща инсталация.

    Но и 20 страници да ти напиша, докато не ти каже партиния секретар, че ни трябва сепарираща инсталация, за теб ознчава само едно – не ни трябва

    Хубава вечер!

  9. fee-faw-fum, препоръчвам да прочетеш закона , евродирективата и една наредба които уреждат точно този въпрос.
    Защото софиския боклук е предварително обработен , което означава, че е балиран,След балирането е недопустимо и невъзможно да се извършва каквото и да е друго предварително обработване като сепариране , защото в балите са започнали биологични и химични процеси които не позволяват друга обработка, а и по закон балираните отпадаци не се сепарират.
    Ако имаше възможност да се сепарират софийските бали, то щеше да има обществена поръчка между големите фирми със сепариращи инсталации , коя от тях да ги вземе и сепарира..срещу заплащане

    fee-faw-fum, разочароваш ме, много неподготен се изказваш напоследък.

  10. jikev, съгласен съм с твоето твърдение, че е по-лесно да се разделя при изхода и ще се спестят пари. Моето семейство от наивници и в момента упорито пълни жълтите контейнери с разделни боклуци,а стъклото се носи на стотици метри в зелени такива. Но в момента нито се извозва и обработва разделн, нито се сепарира.
    Данчо, поне 25-30% можеше вече да са изплатени, ако докараните от София боклуци бяха сепарирани. Софиянци са задоволени хора, и боклуците им са “богати”.

  11. Aз съм от старото поколение и може би греша, но не разбирам, защо трябва да правим бизнеса на някой, като си мешаме боклука и после му плащаме да го разделя? Като можем и сами да си го делиме.
    Не е ли много по лесно и евтино да се поощрят и мотивират гражданите да го правят?
    ЦИТАТ:
    ”’jikev, ако от сепариращи инсталации не се печели няма да има нужда изобщо да се произвеждат и да се купуват”’

    Разбира се, че тия инсталации се правят за да печели някой, но бъди сигурен, че няма да сме аз и ти…

    За мен по удачния вариант е тоя с 3-4 съда (както съм го видял в цивилизования свят, не го измислям аз… ). Общината да измисли как да мотивира повече хора да го правят!

    А “сепариращата инсталация” е 4-5 работника делящи боклука (след като се извади метала магнитно), на транспортната лента.
    А, нашия боклук си е постничък, тъй като ежедневно доста сепаратори го преглеждат… И пластмаса вече няма да има, от две седмици я изкупуват в Ловеч, на цена почти като желязото..
    Та на края ще се наложи да плащаме повече за работещата инсталация, дето няма кво да извади от боклука!

  12. fee-faw-fum , пак се изкаваш неподготвен!

    За 2012 г. таксата която се събира по чл. 64 от ЗУО е 9 лв/т за 2013 г – 15лв/т., за 2014 г – 35 лв/т., за 2015 г. – 45 лв/т това прави 104 лв на тон за тези чери години. А за това време се депонират 80 000 тона, което означава че ще се съберат в сметката на РИОС Плевен 8 320 000 лв НАШИ пари. С тези пари могат да се купят 4 инсталации без да се смятат вече събраните пари от софийските бали които са около 350 – 400 000 лв

    Ето защо е необходимо час по скоро да се пусне в експлоатация сепарираща инсталация за да плащаме наполовина ТБО.

    Тъй, че fee-faw-fum, тревата която ти пасеш сега,аз отдавна съм минал през нея, ако не ми вярваш попитай Командира кога и защо трябва да се купи и пусне в експоатация сепарираща инсталация.

  13. Ако първо бе купена инсталацията, а после докарани балите от София и прекарани през нея, то можеше вече и да се е поизплатила голяма част от инвестицията. Сега трай, коньо, за зелена трева…

  14. Оставка на целия Общински съвет!

  15. jikev , ти си интилигентен мъж и правилно си разбрал, че за да работи нещо, то няма как да не правят разходи.

    А , ти как мислиш къде ще отива отпадъка , който няма да се депонира в депото:
    ше се изхвърля в гознишката бара или ще се преработва ?

    А можеш ли да си представиш например колко лева струват 10 000 000 кг отпадъци, които са готови за преработка ?

    Вервяй ми, че са достатъно скъпи , че да се покрият всички разходи по експлоатацията на сепариращата инсталация и ще остават пари – примерно за 10 години да се изплати и да се купи нова с тези пари…

    jikev, ако от сепариращи инсталации не се печели няма да има нужда изобщо да се произвеждат и да се купуват, а ще се дават на такива като теб по 3-4 съда да сепарират. А и изобщо няма да има частни фирми които да купуват сепариращи инсталации и да печелят от тях.

    И точно тук е въпроса jikev,
    общината да купи тази инсталация за да печели общината, а не да дойде някоя фирма, като оператора на депото и да прави печалба за наша сметка.

  16. Kaто стана дума за сепарираща инсталация, защо да плащам прескъпо за изграждане и поддържане, като за мен(а има много като мен) не е никакъв проблем да си “сепарираме” боклука, просто да ни дадат 3-4 съда и някой да има грижата да ги събира ежеседмично…
    Сега няма мотивация, като всичко отива на един куп…
    Намаляне на таксата е редно да има за желаещите да сепарират!
    С тая инсталация е по-вероятно да се завиши таксата битови отпадъци – тя ще си има поддръжка и ежедневно работещ персонал…

  17. by the way, дори и да си подадат оставка въпросните съветници, това изобщо не решава въпроса с безоговорното поведение на общинските съветници при изпълнение на задълженията им, тъй като по ЗМСМА те пред никой не носят абсолютно никаква отговорност за за приетите от тях решения. На мястото на подалите оставка ще влязат други съветници от същата листа и е все едно дали са тези или другите от листата….

  18. …общинските съветници, напуснали заседанието на общинския съвет трябва незабавно да подадат оставки

  19. Инсталациите за предварително обработване на отпадъците /част от които са и сепариращите/ са задължителни, тъй като отпадък , който не е предварително обработен е забранено да се депонира в депото.. е това разбира се не се спазва нито от общината нито от опреатора на депото.. но не това е важното в случая…

    по- важно е , че след предварителната обработка на отпадъците в депото са депонират до 40 % от общия отпадък, а това е важно, защото по голямата част от отпадъците отива за повторна преработка, а това че депонираме по малко отпадък в депото може да намали таксата която плащаме до 50 % или наполовина от това което сега се плаща за такса битови отпадъци.
    Ето защо, още преди 2 години трябвше да е построена и да работи сепарираща инсталация за да плащаме по малки такси, а и да не се депонират отпадъци годни са повторна преработка.

    да ама не така мислят нашите управляващи и най-безогроврно отказват да решат проблема, като правят несериозни обещания за 2015 г, за нещо което реално може да заработи за 6 месеца

  20. Каква инсталация за сепариране, пак ли гражданите на Ловеч ще спонсорират боклуците на софиянци? Не се спряха с простотийте, ще ни превърнат в национално сметище, като ще ни накарат и да си платим за това!

Comments are closed.