Кметът на Луковит Иван Грънчаров публикува във Фейсбук мнението си относно пестидиците в Карлуково. Ето какво заяви той:
Разбирам притеснението на хората след толкова години обещания за премахване на тези пестициди, но наистина след толкова чакане дойде времето за същинската работа.
Не е истина, че се докарват още опасни отпадъци и напрежението е спекулативно и се нагнетява от няколко човека желаещи да се видят на малкия екран.
Докарани са единствено празни нови бидони и туби в които се извършва преопаковане на опасните отпадъци. В склада има над 70 000 кг. препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност, а в голямата си част и забранени вече за употреба.
В момента в склада всичко това след над двадесет годишен престой е с нарушена цялост на опаковките.
На 14 януари започна работа по изнасяне на тези отпадъци и ликвидиране на този склад. Процеса е изключително сложен и опасен за работещите там.
Първо се установява вида на всеки отпадък, след това се опакова и маркира неговото съдържание, след това се палетира и подготвя за транспорт. Накрая според вида се товари в различни камиони според графика и дестинацията към която се изпраща за унищожение.
Молбата ми е да се запази добрия тон и не се възпрепятства работата на служителите на място. Нека не ставаме за смях пред Швейцария , която осигурява финансиране с 85% от необходимите средства за да се приключи с тази опасност.

1 коментар

  1. Браво

Comments are closed.