Йонка Джабарска, Координатор

За поредна година учениците от Професионална гимназия по механоелектротехника ще имат възможност да надградят знанията си и да усъвършенстват своята професионална подготовка в реална работна среда в европейска държава. С мобилност в Португалия стартира седемгодишния цикъл “Кариерен компас” по програма Еразъм+.

В продължение на 15 дни, група от 18 ученици от 10 и 11 клас, заедно с двама ръководители, ще осъществят мобилност в приказния град Брага. Участниците са от специалностите – „Автотранспортна техника“, „Електрообзавеждане на транспортната техника“ и „Автомобилна мехатроника“.  Партньорите от Брагамоб са осигурили условия за работа в автосервизи и фирми от транспортния сектор. В работната програма са включени и посещения на културни обекти, тематични вечери и традиционни за страната развлечения.

Преди да се осъществи това заминаване обаче, възпитаниците на Механото трябваше да се справят с някои предизвикателства.

За да се отсеят най-добрите от всички желаещи, бе проведен подбор в няколко етапа. Освен по документи, участниците преминаха изпит за определяне нивото на професионални знания и владеене на английски език. С всички заявили участие бе проведено интервю пред комисия, за проверка на комуникативните умения и мотивация за участие в проекта.

В продължение на няколко месеца с избраните участници бе проведена допълнителна професионална подготовка, културна подготовка и онлайн езикова подготовка.

Справили се с всичко това, избраните ученици вече се вълнуват, очаквайки с нетърпение деня на заминаването.

За период от 8 дни в мобилността ще се включат и 6 учители от същото училище. За тях са предвидени работни посещения и наблюдение във фирми и професионални училища, както и културна програма.

И двете мобилности се реализират по проект № 2021-1-BG01-KA121-VET-000021168 „Кариерен компас – посока Брага“.