Учениците от ПЕГ “Екзарх Йосиф I” в Ловеч отбелязаха традиционно днешния 10 май – Световен ден на движението за здраве!

Учениците направиха поход до парк „Юзината“ в покрайнините на Ловеч, като междувременно дискутираха по въпросите за здравословния начин на живот, здравословното хранене и ползите от физическата активност за здравето. Освежени и раздвижени, те се завърнаха обратно в класните стаи.

Световният ден на физическата активност минава под мотото “Движението – това е здраве” от 2002 година насам с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията, подкрепена от Министерството на здравеопазването, цели чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Редовната физическа активност влияе благотворно на здравето. Физически активните хора рискуват в по-малка степен да заболеят от исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет, рак на дебелото черво и млечната жлеза, както и депресия; изложени са на по-малък риск от счупване на шийката на бедрената кост и гръбначните прешлени; поддържат здравословно тегло. Децата и юношите трябва да се занимават с физическа активност с умерена и висока интензивност средно 60 минути на ден. Физическата активност с продължителност над 60 минути носи допълнителна полза за здравето им.