Тържествен концерт-спектакъл по повод 100-годишнината от края на Първата световна война (ПСВ) ще се проведе на 18 септември 2018 г. от 19.00 часа в салона на Драматичен театър  Ловеч. Това ще е един своеобразен финал на наситения със събития във връзка с годишнината месец септември, съобщи по време на редовната пресконференция в Община Ловеч д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм”.

Концерт-спектакълът ще е съчетание на изпълнението на любими за всеки българин маршове от периода на войната в изпълнение на Общински духов оркестър  – Ловеч, с диригент  Тотко Рогашки. Представена ще бъде богата мултимедийна програма посветена на събитията, предшестващи войната, както и от самата война. Акцентът е върху действията на 34-ти Троянски полк и Дойранската епопея. Презентацията е изготвена от Регионалния исторически музей в  Ловеч.

Духовият оркестър ще изпълни маршовете „Велик е нашият войник“, „Шуми Марица“, „Булаир“, „Бдинци“, „Един завет“, „ Ний ще победим“ и „Весели и в боя“.

На сцената ще посрещнем знамената на:

  • НВУ „В. Левски“ гр. В. Търново
  • ВВМУ „Н. Вапцаров“ гр. Варна
  • ВФ 24 480 гр. Ловеч
  • Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва гр. Ловеч
  • Съюза на ветераните от войните гр. Ловеч
  • Дружество Военноинвалид гр. Ловеч.

8 коментара

  1. България е сред победените в тази война. Губи територии, плаща големи репарации. Но ние тържествено ще отбележим този факт. Също както тържествувахме в Ловеч по повод 100 години от началото на ПСВ.

    1. Обективно погледнато Октомврийската революция през 1917 и създаването на Социалистическата държава от Ленин през октомври 1918 г. са основните катализатори/причини за приключването на Първата световна война. Ерго, в Ловеч с тържествен спектакъл и заря ще се отбележи всъщност създаването на Първата в света работническо-селска държава, а не втората национална катастрофа за България.Не ли, или да, г-н Пеев?!

    2. Pavlina Gesheva от катастрофирали управници ,катастрофи ще честваме.

    3. Niki Niagolov , значението на “тържество”/ “тържествен”/ е празнуване, честване на победа, слава, успех, преуспяване, на доброто над злото, т.е. изразяване на радостни, весели, приповдигнати чувства и настроения. В Ловеч обаче нещата се движат на заден ход, защото хората администратори, от които зависи посоката на движение, са влезли през задния вход на Общината, уви!! Затова са ни такива и делниците, и празниците…:(

    4. Pavlina Gesheva днес е денят, в който тази разбойническо-селска държава нападна България и я окупира. Същите тези обявиха, че са построили социализъма през 1977 година. През 1917 са били просто една шайка разбойници, които са разбили собствената си държава.

    5. Иде реч за друго, Тошко, и мисля, че ме разбра много добре 🙂

    6. Мой папа Сирию бомбит,
      Мой в Украине убивает,
      Мой, чтобы погасить кредит
      В тюрьме невинных истязает.

      За это прадед воевал,
      За это пал в бою под Псковом,
      Чтобы в России стар и мал
      Рабами страха стали снова.

      Я тоже скоро подрасту
      И встану в строй – затвор на взводе.
      И по приказу в бой пойду
      За царство дедушки Володи.

Comments are closed.