С почетна значка на Община Монтана бе награден Тотко Рогашки – диригент на Духовия оркестър с мажоретен състав на Община Ловеч. Това стана на 8 юни по време на участието на ловешките музиканти в 16-ите Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2018. Мотивите за отличието са възхитителното художествено ниво, за предано участие във фестивала и популяризиране на това изкуство. Ловешкият духов оркестър е участвал във всички издания на празника, сега представи най-новата си програма.
В предаването „Тази събота“ на bTV диригентът Тотко Рогашки благодари на общинското ръководство в Ловеч, че е сбъднало една негова мечта – да обедини най-старият Духов оркестър на града с Младежкия оркестър с мажоретен състав. Резултатът си заслужаваше, каза музикантът.
До неделя в Монтана се представиха едни от най-добрите български и чужди духови оркестри. 16-то издание на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев” премина и под знака на 30-ата годишнина от създаването на фестивала. Той започна с дефилиране на участниците и музикален поклон пред патрона Дико Илиев. В програмата звучеше духова музика на оркестрите от България, Полша, Румъния и Черна гора.
Община Монтана връчи специални юбилейни плакети за оркестрите, който се представиха на Дико-Илиевите празници през тази година. Те бяха връчени от кмета Златко Живков и останалите официални гости от Министерството на културата, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци. Дико-Илиевите празници се провеждат под патронажа на Министерството на културата на Република България.