При съвместна операция на специализирана мобилна група към ИАРА, ГДБОП  – Сектор Ловеч и инспектори на ИАРА Ловеч е хванато лице, извършващо риболов с електрически ток. Лицето е било наблюдавано и така се е стигнало до неговото залавяне. Нарушителят с инициали П.С. от с. Драгана на 53 години е хванат в момент на извършване на електро улов на риба на река Каменица, край  селото.  Инспекторите на ИАРА са съставили 2 акта на лицето за електро улов, за риболов през периода на забраната, както и за улов на маломерна риба. Техническото устройство възпроизвеждащо ел. ток е иззето, а уловената риба черна балканска мряна и кефал с размери по малки от разрешените в закона е върната в реката.

Извършването на риболов с електрически ток е едно от най тежките нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/  и се наказва с глоба от 2000 до 4000 лв.

Разследването по случая продължава тъй като има информация, че нарушителят произвежда в домашни условия преобразователи на напрежение /акумулатори с импулсен ток/ за улов на риба с цел продажба на цена от 400 лв.

 

Сподели с:


Вашият коментар