Сдружението “Деветашко плато“ е отличено като „Партньор на общините“ на годишните награди на НСОРБ 2021 на официална церемония по време на Годишната среща на местните власти, състояла се на 20 септември в к.к. “Албена”. Сдружението е с председател на УС Ива Таралежкова, в него членуват 13 села от общините Ловеч, Летница и Севлиево, сред които са ловешките села Брестово, Деветаки, Къкрина и Тепава. Почетната грамота и плакетът „Партньор на общините“ бяха връчени на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова от Калин Каменов, кмет на Враца.

„Единственото НПО, което беше отличено, беше нашето сдружение “Деветашко плато“, останалите бяха все бизнес-организации. Поредна година общината номинира партньори, които НСОРБ отличава. Преди това беше Ловчанското читалище, имаше и други отличени наши партньори. Това означава, че общината има партньорските отношения, има доверието на другите“, сподели след завръщането кметът Корнелия Маринова. Развитието по териториален, географски принцип, както и на територията по поречието на река Осъм, имат бъдеще, допълни кметът на Ловеч.

На церемонията в „Албена присъстваше и председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов. Срещата на местните власти се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Това е 14-а годишна среща, проведе се в периода 19 – 21 септември 2021 г., след две години прекъсване. Същевременно се проведе 34-тото Общо събрание на НСОРБ и се отбелязват 25 години НСОРБ.

Двадесет бяха номинациите за наградите, наградените са разпределени в три категории – малка, средна и голяма община. Сдружението “Деветашко плато“ повишава нивото на осведоменост и активност на местните общности. Освен това осигурява участие на гражданите при вземане на решения по обществени политики, насърчава медийната грамотност и гражданското образование, както и прозрачността и отчетността на публичните институции.