Регионален форум  „Психичното здраве през призмата на човешките права” се провежда в Ловеч на 11 и 12 март  в Ловеч. „Усилията на Световната здравна организация, както и тези на правителството, са да работим паралелно, стъпка по стъпка. Първоначално правителството отпусна 2 млн. лева на психиатриите, включително центровете за психично здраве и отделенията в общинските болници, а след това още 10 млн. лева. Така че има чуваемост на правителството към проблемите на лицата с психични затруднения, има и финансиране“. Така отговори  на питане доц. д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация  – България.

Организатори на форума са фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София” с изпълнителен директор Валентина Христакева, Българският център за нестопанско право и Община Ловеч.
При откриването участниците бяха поздравени  от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова: „Поводът за днешния форум е важен за Община Ловеч. Той е свързан с ролята на общината, която има роля по отношение планирането на услуги, но така също има съществена роля в създаването на стандарти и гарантиране спазването на правата на хората с психични разстройства. Нашата община е доказала своята ангажираност към тази уязвима група хора, като е създала и ще продължи да създава услуги за тях, както и ще търси възможност в рамките на новото социално законодателство за изграждане на публично-частни партньорства в тяхното управление. В новата стратегия за социална политика приоритетна цел е за „модернизиране на системата за социално подпомагане – подкрепа на хората в неравностойно положение, борба със социалната изолация и развитие на социалните услуги”, подчерта кметът Корнелия Маринова.

По време на срещата стана ясно, че на 12 март се открива Информационен център за психично здраве в Ловеч. Той ще работи за повишаване на психичноздравната култура на общността и ще предоставя консултации на гражданите на Ловеч по психичноздравни теми, заяви Валентина Христакева.

Другите обсъждани теми са международните стандарти за гарантиране спазване правата на хората с психичноздравни трудности,  качеството на услугите, ролята на социалните услуги и съществуващите практики.

В събитието участват специалисти в областта на психичното здраве, представители на Световната здравна организация, доставчици на социални и здравни услуги от Ловеч, съдии, адвокати, неправителствени организации и други заинтересовани лица.

Модератори са Даниела Събева, управител Комплекс за психичноздравни услуги в общността Ловеч, ГИП-София, и Надя Шабани, програмен директор на Българския център за нестопанско право.

С  доклади участваха доц. д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България, Калина Иванова, координатор програми, ГИП-София, д-р Владимир Сотиров, управител на Амболатория за психично здраве „Адаптация”, адвокат Мариета Димитрова, Достъп до правосъдие и Владислава Цариградска, съдия, Районен съд Луковит. В рамките на форума се организира и Ден на отворените врати в Държавната психиатрична болница, Дневния център и Защитеното жилище за лица с психични разстройства.