За нея усилено се заговори в Ловеч през последните седмици – коя е Радина Банкова, с какво се занимава, кое конкретно я е подтикнало да се кандидатира за кмет на общината на предстоящите избори.

„Родена съм в Ловеч през 1969 година, тук завърших Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, а през 1992 година и специалността „Международни икономически отношения“ в Университета за национално и световно стопанство в София – разказва Радина Банкова. – Още по време на следването си започнах работа във фирма за производство на дамско и мъжко облекло, а през 1995 година, след като починаха родителите ми, се завърнах в Ловеч и поех ръководството на семейната фирма.

Беше ми много трудно, но за всичко разчитах на работниците и специалистите във фирмата – те бяха моето семейство. Така е и до днес – изградила съм един прекрасен екип, на който мога да разчитам, че ще се справи с работата и в мое отсъствие.“

Радина Банкова е председател на Управителния съвет на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в България. Участва в работата на Европейската синдикална организация по проблемите, свързани с подобряване условията на труд в производството, с неговото заплащане и ефективност. Тя е ангажирана с работата по международния проект „Домино“, свързан с професионалното дуално обучение в образованието. Фирмата й „Крис фешън“ е сертифицирана по два международни стандарта – за управление процесите на производството и качеството и за опазване на околната среда, свързано с разделното събиране на всички отпадъци, имат и награда за спазване условията на труд от Международна одиторска компания.
За нея партньорите й казват, че е открит и диалогичен човек. С каквото се захване в работата си, го докарва до край. Тя е борбен човек, работила е за много каузи, занимава се и с благотворителност, но не държи името й да се афишира. Банкова е добър мениджър – създава продукт, 99 процента от който изнася в страните от Западна Европа, фирмата й е на трето място в общината по брой на работни места.
Работният ден на госпожа Банкова продължава по 10 – 12 часа, държи лично да поддържа контактите с търговските си партньори, работниците й могат да се срещнат с нея по всяко време на работния ден, да споделят както производствени, така и лични проблеми, да поискат съвет.
„Винаги съм се стремяла при контактите си с хората да възприемам всеки един от тях като 100 процентов носител на доброто, давам шанс на всеки да изяви качествата си – споделя Радина Банкова. – Старателно изслушвам хората в диалог, търсейки зрънцето рационалност в думите и идеите. Позитивен човек съм, една конфликтна ситуация може да ме ядоса най – много три минути, след което забравям и продължавам напред. “
Радина Банкова е силно и дълбоко свързана с Ловеч. Любима тема за нея е историята на родния й град, както и книгите, свързани с историческото развитие на отделните държави. В свободното си време обича да се разхожда в градските паркове на Ловеч „Баш Бунар“ и „Стратеш“ и се ядосва, че някои от тях са занемарени и изоставени, а толкова обществена инициатива и енергия е вложена в изграждането им преди години. Повече от девет години е вегетарианка и в последно време със старание приготвя различни природосъобразни ястия. На „ти“ е с всички компютърни технологии, двата й телефона „прегряват“ от разговори, чатене, изпращане и получаване на различна информация от много краища на света. Шофира добре, дори притежава документ, който й позволява да ръководи транспортна фирма.
Много хора в Ловеч подкрепят Радина Банкова в новото й амплоа – кандидат за кмет на община Ловеч. Това са колегите й от бизнеса, съучениците й от Езиковата гимназия, гражданите, с които се среща и разговаря във вече започналата предизборна кампания. В нейно лице те виждат един успял човек, който би управлявал общинската администрация с нов подход.
„Ако преди 4 – 5 години ми бяха предложили да се кандидатирам за кмет на общината, може би щях да откажа, но сега се чувствам подготвена, за да направя нещо добро за съгражданите си, след като съм се реализирала в своя бизнес – споделя Радина Банкова. – Осъзнавам, че градът ни е много изостанал – и икономически, и в социалната сфера, наложително е да се промени отношението към гражданите, към бизнеса, към нежеланието на младите хора и на цели семейства да остават да живеят и работят в Ловеч. В работата на общината липсва мениджърски подход, няма управленски капацитет, няма нито един сключен договор за публично – частно партньорство. Ако спешно не се направят категорични промени в управлението, след няколко години ще бъде много късно за каквито и да са намерения. Наложително е да се обединим всички заедно – управляващи, граждани, представители на бизнеса, да загърбим личните си интереси заради бъдещото добро развитие на града ни.“

Радина Банкова е категорична, че общината, независимо от ограничените си финансови възможности, би могла да предложи стипендии на млади хора – учители, лекари, както и от други специалности, които да се върнат в Ловеч след завършването на образованието си. Тук категорично могат да помогнат и фирмите в града, за да си осигурят добри специалисти. Работата ме е научила, казва тя, че най – ценните инвестиции са инвестициите в хората и ако не започнем да ги правим днес, утре вече може да бъде късно.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация по договор

Коалиция „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“