На заседанието на Общинския съвет на 31 май беше изслушан и д-р Ченко Чалъков, прокурист на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов”.

Той подробно обясни каква е ситуацията към момента в здравното заведение. Както е известно, на 30 май бяха изплатени забавените три месечни заплати. Изплатени изцяло са и осигуровките на персонала, всичко това от безлихвения заем, който отпусна правителството. „Досега бяха виновни други, оттук нататък няма кого да обвиняваме, ще сме виновни ние, ако не се справим“, това казал прокуристът на болничния персонал. „Дано има достатъчно патриоти в болницата, но май много малко са такива“, добави д-р Чалъков.

„Взехме спешни оздравителни мерки, като идеята е да се увеличава обема на работата, да се увеличават приходите и да намаляваме неефективните дейности. Болницата не е просто търговско дружество, тя има и други задължения към обществото. Не можем, например, да закрием, спешна помощ или патоанатомията“, каза д-р Чалъков.

Изплатени са всички задължения към НАП, а в понеделник може би ще се подпише споразумение с „Кардиолайф“ за подписване на нов погасителен план за изплащане на дължимите суми.

Д-р Чалъков съобщи, че очното отделение обаче е пуснато в отпуск един месец платен и още три неплатени по желание на самите лекари. Отделението ще бъде запечатано, защото има слухове, че в събота и неделя се работи.

Някои от отделенията вече се стабилизират, каза прокуристът, но част от новозакупена медицинска техниката е на склад от миналата година и не може да влезе в работа. Общите разходите на болницата са между  100 000 и 120 хиляди лева месечно. Аптеката се зарежда по спешност, зависи какви ще са лекарствата, така че сумата е между 42 000 до 68 000 лв., стана ясно от отговорите.

Предложението за осигуряване на средства от наемите на кабинетите за закупуване на лекарства за болницата бе отхвърлено като непозволена от закона помощ с гласуване  с осем гласа „За“, девет гласа „Против“ и десет гласа „Въздържал се“.

Общинският съветник д-р Силвия Дулева ще бъде представител на Община Ловеч в редовното Общо събрание на акционерите на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов” АД, гр. Ловеч, насрочено за 22.06.2018 година. Тя бе избрана с 19 гласа „За“, един глас „Против“ и седем гласа „Въздържал се“.  Общинските съветници определиха и как точно да гласува д-р Дулева на общото събрание.

1 коментар

  1. Амо то вече се броим на пръсти тези които останахме, а не се измъкнахме като мишки от потъващ кораб!

Comments are closed.