Павлин Иванов

Една идея не достигна за да мине Програмата за управление  на Община Ловеч  през мандат 2011-2015 година, предложена от кмета Казанджиев. На вчерашното заседание, с 14 гласа „За“, 2 „Против“ и 14 „Въздържал се“, управленската програма на градоначалника не беше одобрена.

Темата за бъдещето на община Ловеч до 2015 предизвика сериозна дискусия. В документа внесен от Казанджиев беше записано, че е само „за сведение“, но въпреки това, беше подложен на остра критика най-вече от съветниците от групата на СДС.

Лидера на ГЕРБ в местния парламент Ирина Митева заяви в началото, че програмата вече е била върната за корекции, които според нея не са станали факт. В документа няма фактология и има противоречия. С тези мотиви Митева се е въздържала и не е подкрепила програмата и в двете комисии, в които участва. Тя попита след като е декларирано намерението за ежемесечни срещи с бизнеса, планирана ли е такава за месец март.

Минчо Казанджиев отговори, че промени в програмата след нейното връщане са направени и обясни, че някой от целите са преприотизирани, според направените забележки. Програмата няма как да не кореспондира с основните стратегическите документи и тя е отворена и при необходимост, тя може да бъде променена. С новите стратегически документи ще има и нови промени, обясни кмета.

Относно свикването на Консултативния съвет, градоначалника обясни, че се подготвя нов правилник и там ще са заложени и  всички ангажименти. Целта е да се работи по-добре и срещите с бизнеса да са по-чести.

Д-р Георги Митев от СДС остро разкритикува програмата, като заяви, че всяка програма трябва да има цели – хората да живеят по добре, да се чувстват уютно и удобно в населените места и да останат в да живеят в Ловеч. Според него обаче, действителността, в която живеем е нелицеприятна – висока безработица, демографска криза, трудности за бизнеса, града е мръсен, посрещна ме кучешки лай, срещам едни и същи унили хора, каза Митев. Този план е част от предизборната програма и представлява един захарен памук, една утопия. Нещо което е много хубаво, но не може да бъде изпълнено.

Д-р Митев подкрепи тезата си с примери, като един от тях беше осветлението на моста. Наблягаме на ефектното, но като влезеш в моста – простотия, плакати, мръсотия. Инфраструктура – отново чакаме програми. Текущи ремонти – чакаме пак програми. Изграждане на привлекателна среда – пак чакаме програми .. в предишната програма има велоалеи, защо ги няма сега, попита съветника.

Дано доживея да видя мултифункционален спортен комплекс в Ловеч, каза Митев. Вижте спортната зала. Това, което се предлага е утопия и ще бъда щастлив, ако 40-50% се изпълни. Това са обещания, които са някъде в мъглата, заключи лидера на СДС.

 

Директорът на ловешкия театър и съветник от групата на БСП Васил Василев каза, че Избори 2011 са приключили, а това е програма, защитена пред избирателите. Не мисля, че трябва да коментираме. Това са отправни точки, върху които ще се работи, каза съветника.

Иво Райнов от СДС репликира веднага, като каза, че думите на Василев са чудесен повод. Това е предизборната концепция. Има 2 концепции за управлението. Едната е вперана в европейските проекти, другата е на проблемите на ловешките граждани.

За мен дневния ред са проблемите на гражданите, а не коя оперативна програма ще се отвори. Защото търсим не това, което е наболяло, а ПР.

Няма да я подкрепя, защото липсва ясна цел къде искаме да отидем, заяви Райнов. Целия хоризонт е проекти, мъгла, пожелания. За мен тази програма е прекалено предпазлива и не отива отвъд това, което знаем, че е отворено и се подкрепя. През 2014 ще се отворят други програми, но няма да се решат проблеми на гражданите, убеден е съветника.

Райнов заяви още, че в документа са заложени подкрепа за местния бизнес, но не вижда как. Млади хора условия – не виждам как, качество на образованието – не виждам как. Културата е преди всичко дух, а не сгради – няма го духа, каза Райнов и допълни, че Казанджиев упорито отказва да сложи в своята програма – демографската криза. Така както сме записали програмата, няма да работи по нито един демографски проблем и ще продължи да намалява, категоричен беше съветника. Според мен тази програма е утилитаристична, само че ползата за авторите, не е в полза за гражданите,. Във фундамента трябва да пише проблемите на гражданите.

В дискусията се включи и Милко Недялков, който каза, че е мислил да си мълчи жестоко и не се е готвил. Той заяви, че „проблема на тези наши другари общински съветници е, че не знаят управляващи ли са или са опозиция и това е проблема за следващите 4 години.“. Недялков допълни, че не може да си сформирал мнозинство и да имаш визията, че не можеш да прокараш своите цели.

Когато се говори, че 8 години общинската администрация не си е сътрудничила с малкия бизнес, искам това да е с конкретни примери, за да се запише в програмата, каза Недялков. Напротив, общинската администрация прекалено толерира местния бизнес, дори и продажни общински съветници, акцентира съветника.

Наистина е програмата е утилитарна, свързана с възможното реализиране в полза на гражданите. Водоснабдяването в Радювене, изграждането на системите на селата, но те не са за някой друг. Това, че някой умее да ги навързва в добри материали е част от предизборната демагогия и я приемам, заключи Недялков.

В отговор на критиките, кмета Казанджиев заяви, че не е очаквал , че управленската програма ще се политизира. Никога не съм си позволявал да цитирам конкретни политически сили, но атаките сега налагат да се отбранявам, заяви кмета.

Програмата и концепцията не са мой, а са на база на стратегически документи приети от ОБС и на тази база, администрацията чрез кмета внася тази програма. Тя не може да бъде по различна, категоричен беше Казанджиев.

Всеки може да гласува както реши. Искам да помоля за обективност и подобни позиции за прекалени лицензионни режими за бизнеса – това е  държавна политика, уточни кмета по повод критиката на д-р Митев за многото разрешителни и лицензиозни режими за бизнеса.

Демограф срив – ако само в Ловеч е така, добре. Това е тем,а която е достойна за отделно заседание, каза Казанджиев. Причините не са само в общината. Нека погледнем участието на всички в този процес. Единствените градове на плюс са София, Бургас, Варна, защити се кмета. Не е вината в кметската администрацията.

Не сме обърнали внимание на хората – явно четем различни програми, изрази учудването си кмета. Ремонта на улиците не е за марсианци, а е за бизнеса, за хората.

Градоначалника се съгласи за спортната зала, като заяви обаче, че само в София и Благоевград нови зали.

Казанджиев акцентира, че над 700 000 лв. за последните години за отделени за ремонт на спортни съоръжения – салона на училище „Т. Кирков“, няколко спортни площадки, училище „Никифоров“ – спортната площадка, като само миналата година са дадени 40 000 лв. от Общината. Хубаво е да направим спортната зала, но няма как с наши пари, убеден беше Казанджиев.Вярно е, че са заложени средства от еврофондовете, но не мога да се съглася, че не са обърнати към хората, допълни кмета.

Общинския план до 2013 е разработен със силното участие на гражданите, шефовете на фирми, обясни кмета. Направихме форум в дом Преслав, където беше обсъдено всичко. Не сме седнали в някой кабинет да си я измислим програмата.

Не съм съгласен и че културните дейности са насочени само към обекти, каза Казнжиев. Проекта за Културни  иновации е за дейности, самодейни състави.

За образованието, градоначалника посочи, че трябва да се разграничи къде са отговорностите на държавата, общината, педагозите. Всеки знае, че нашите деца ходят на курсове.. каква е вината на общината, попита Казанджиев.

Тази програма е насочена към конкретни неща в посока на гражданите и не искам да се връщам към една програма от 91-92 година, когато плановете бяха насочени само към прекръщаване на улици.

Д-р Митев се съгласи, че разрешителните и лицензионните режими не са в компетенциите на общината, но демографската криза е ужасяваща, а доходите са ниски. Града е мръсен, независимо от сумата на концесионера. Не искам да политизирам, аз съм представител на гражданите и искам хората в Ловеч да живея добре, заяви лидера на сините.

Минчо Казанджиев обясни, че ако има управленски предложения в управленски план, програмата е отворена. Той допълни, че относно размера на местните данъци и такси, в Ловеч размера е един от най-ниските. ТБО е една от най-ниските в страната, данък МПС – отидете само до Троян и вижте колко  е там, каза Казанджиев. Мой познати от Троян се регистрират тук за да си плашат данъците тук, допълни той.

Относно безработицата не съм съгласен, категоричен беше Казанджиев. За областта тя е най ниска, за страната е на средно ниво. Не можем да назначаваме хора, но с новите заводи се създават нови работни места. Ние сме им продали терени, обясни кмета.

За доходите, няма как да повлияем. Всеки един решава, сам определя заплати.

За мръсния град – готов съм, когато кажете , в който и град да отидем за да сравним, отправи покана към съветниците Казанджиев. Да има доста забележки, но Ловеч не е по мръсен от съседните градове, обобщи кмета.

Георги Терзийски ГЕРБ попита защо не е включен Съвета по туризъм в изработването на туристическия продукт по един от последните европроекти на Общината. Не може и да казваме, че повишаваме качеството на здравните услуги, а няма нито една заложена мярка за това.

Милко Недялков обясни, че съвета по туризъм го има, но той може само да помага, тъй като във визираният текст става въпрос за това, кой носи отговорност.

Доротея Цанкова попита кмета с оглед на критиките отправени към програмата, колко предложения е получил кмета, след като всички говорят, че са загрижени за жителите на Ловеч.

Кмета отговори, че здравните услуги не са намерили достатъчно място, но в Ловеч болницата е държавна и трудно можем да се влияе. Казанджиев поиска единият от директорите в борда на МБАЛ да бъде от Ловеч, за да може да се реализира здравната политика на Общината.

Конкретно предложение не съм получил, заяви Казанджиев в отговор на Доротея Цанкова.

Д-р Попов поиска в програмата да бъдат заложени средства за ремонт на ловешката поликлиника, които впрочем е искал и предишните 4 години, но така и не са предвиждани.

Кмета Казанджиев се съгласи да бъде записано в програмата подобна мярка.

След оживената дискусия, съветниците дадоха своя вот за програмата, но тя не събра необходимата подкрепа и не беше приета от Общински съвет Ловеч.

Документа беше подкрепен от съветниците от групите на БСП и ДПС. ГЕРБ и ОДС гласуваха въздържал се, а двамата съветници на СДС гласуваха против.

 

Сподели с:


5 коментара

 1. Всеки, който има смелостта да коментира нечия сакралност,
  трябва първо да провери дали са му вързани добре гащите,
  за да е сигурен,
  че не са на показ собствените му интимности…
  Амин.

 2. Сакралната изповед на един общински съветник
  изразена в интимното признание :
  „че е мислил да си мълчи жестоко и не се е готвил”
  по една от най-важните програми
  /които кмета представя в Общински съвет/
  по право го поставя в първата редица на ариергарда
  на политическа опозиция на кмета.

 3. „В дискусията се включи и Милко Недялков, който каза, че е мислил да си мълчи жестоко и не се е готвил. Той заяви, че „проблема на тези наши другари общински съветници е, че не знаят управляващи ли са или са опозиция и това е проблема за следващите 4 години.“. Недялков допълни, че не може да си сформирал мнозинство и да имаш визията, че не можеш да прокараш своите цели.“

  Поздравявам г-н Недялков за тази твърде многозначителна констатация.
  Всъщност и аз като него стигнах почти до същия извод и четири години все се заричах „да си мълча жестоко“, но все не удържах на заканите си…
  Език мой – враг мой…

 4. МинЧо каза:“Ремонта на улиците не е за марсианци, а е за бизнеса, за хората“
  Кмете, КОЙ ремонт е за хората? Този на булеварда ли само? Я виж какво се случи с цялостно асфалтираните улици!

  МинЧо каза:“над 700 000 лв. за последните години за отделени за ремонт на спортни съоръжения – салона на училище „Т.Кирков…“
  Кмете, нещо се случва с този салон ;-(
  http://old.lovechtoday.eu/images/photoalbum/album_23/img_3064.jpg
  Май парите са отишли за некачествени ремонти!

  МинЧо каза: „Относно безработицата не съм съгласен, категоричен беше Казанджиев. За областта тя е най ниска, за страната е на средно ниво““
  Кмете, нещо си се объркал за пореден път. В областта най-ниска е безработицата в община Троян. Извини се на общинските съветници, че си ги подвел с тези си думи ;-))

  МинЧо каза: „Не можем да назначаваме хора, но с новите заводи се създават нови работни места“
  Кмете, от тези открити 120 души в завода на „Литекс Моторс“ колко от тях са от Ловеч?

  МинЧо каза: „За мръсния град – готов съм, когато кажете , в който и град да отидем за да сравним“
  Кмете, защо от „ЕКО“ премитат всеки ден булеварда по центъра с метли? Кога машините, с които разполага „ЕКО“ ще съберат пепелта от улиците? Или вече не работят?

 5. „…общинската администрация прекалено толерира местния бизнес, дори и продажни общински съветници, акцентира съветника.“

  Байно, като си казал А, кажи и следващите букви от азбуката. Иначе нищо няма да се промени.

Вашият коментар