Към 20.09.2021 година в област Ловеч регистрираната 14 дневна заболяемост от COVID-19 е 279,4 на 100 хиляди население, при 242,4 на 100 хил. за предходната седмица. В периода 13.09. – 19.09. 2021 година включително са диагностицирани 201 заболели, при  134 за предходния 7 дневен период.

През седмицата за диагностицираните и карантинирани като контактни лица са издадени 472 предписания за задължителна домашна изолация, за изолация след дехоспитализация, за изолация и лечение в лечебно заведение и за поставяне под карантина съгласно изискванията на Заповед №РД-01-610/22.10.2020 година на Министъра на здравеопазването.        

В периода от 13.09. до 19.09.2021 година включително в област Ловеч са приложени 1172 дози ваксина срещу коронавирус.  Обхванати с първа доза са 591 лица и 581 с втора доза.

Регионална здравна инспекция гр. Ловеч проведе изследвания срещу COVID-19 с бърз антигенен тест по желание на педагогическия и непедагогически персонал от учебните заведения в област Ловеч. Организира се по инициатива и съдействието на Регионален инспекторат по образованието гр. Ловеч и поради началото на новата учебна година. Изследвани са 258 желаещи лица. Няма доказани положителни проби.

За периода инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 40 насочени проверки на обекти с обществено предназначение (18 места за настаняване, 2 концертна зала, 9 фризьорски и козметични салони, 3 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти, 4 детски ясли и градини, 4 общежития), включително и за спазване заповедите на Министъра на здравеопазването в следните населени места: гр. Ловеч, гр. Тетевен, гр. Априлци, гр. Летница, с. Крушуна, с. Бабинци, с. Драшкова поляна, с. Скандало, с. Г.Сливово. В обектите се спазват противоепидемичните мерки.

Във връзка с начало на новата учебна 2021/2022 година са извършени 35 проверки на общински, държавни и частни учебни заведения в Ловешка област. При проверките са проследени готовността на училищата за присъствено начало на учебната година, създадените условия за спазване на противоепидемичните мерки, съгласно разработените „Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021 – 2022г.“. Във всички проверени училища ръководствата са осигурили течаща топла и студена вода, миещи средства и дезинфектанти за ръце, хартиени средства за подсушаване на ръцете и тоалетна хартия в санитарните възли; създадени са възможности за влизане на учениците поне през два отделни входа; маркировка за насочено движение по коридорите и информационни табели за задължително носене на предпазни маски за лице и спазване на дистанция; разработени са планове за действия при случаи на заболяване от COVID-19 на ученици и персонал; осигурени са достатъчно биоциди, разрешени от МЗ и в срок на годност.

Във връзка с провеждане на засилен противоепидемичен контрол са извършени насочени проверки по изпълнение на Заповед №РД-01-748/02.09.2021г. на министъра на здравеопазването в 2 административни обекта, 12 търговски обекта и 1 ресторант в горе-цитираните населени места. При проверките е констатирано, че всички клиенти в търговските и обществени обекти  носят защитни маски за лице за еднократна или многократна употреба; имат осигурени и поставени на входовете дезинфектанти за ръце, разрешени от МЗ и в срокове на годност; не се допуска струпване на клиенти. В заведението за хранене се спазва изискването за отстояние от 1,5 м. между облегалките на столовете на две съседни маси, а персонала е с поставени защитни маски за лице.

Извършена проверка във връзка със жалба на пазара в гр. Ябланица за спазване на противоепидемичните мерки. Община Ябланица е създала организация за еднопосочно движение, контрол на влизащите лица и осигуряване на дистанция. Съставени са два акта за не носене на защитна маска за лице на клиент и продавач.

Във връзка със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19, за периода в гр. Ловеч, гр. Ябланица и община Тетевен са  извършени 13 проверки, както следва:

– Аптеки– 6 бр.,

– Дрогерия-1бр.

-АИП за ПМП-1бр.

– Филиали на ЦСМП-2бр.

-Отделения в МБАЛ – Тетевен -3бр

При проверките се установи, че се спазват изискванията на  заповедите на Министъра на здравеопазването. За проверките са издадени контролни листи, няма издадени предписания и актове.

През изтеклия период са проверени 9 козметични продукта и 5 химични вещества и смеси в 3 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти в гр. Ловеч. Продуктите са проверявани за етикетиране в съответствие с изискванията на нормативните  документи, съдържание на забранени съставки и срок на годност. Не са установени нарушения.