Писателят Младен Стоянов получи ежегодната персонална награда за култура “Ловешки меч 2018“. Церемонията по връчване на отличието се състоя във вечерта преди 24 май в Художествената галерия в Ловеч. Наградата връчи заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев, да поздрави писателят дойде и кметът Корнелия Маринова. Събитието събра ловешката културна общественост, сред публиката беше и известният театрален режисьор с ловешки корен Николай Поляков.
По време на церемонията бе представена най-новата книга на автора “Левски – събития и личности”. За нея говори историкът Теодор Тончев. Имаше въпроси от присъстващите към автора на книгата, а след официалната част той близо час раздаваше автографи.
Младен Маринов Стоянов е роден в близкото до Ловеч село Умаревци. Неговото любопитство към света го отвежда към археология и историята. Той работи години наред като археолог в местния Исторически музей, бил е и уредник в музея Къкринско ханче. Десетилетия проучва нашето минало. Приносът му в осветляването и популяризирането на нашите революционери е безспорен. Познавач е на живота и делото на Васил Левски, подробно описва и живота на Христо Иванов – Големия. Книгите „Христо Иванов – Големия. Личност и дело”, „История с аромат на вино”, „Масонството, Българската революция и Левски”, „Левски – история и манипулации“ отдавна са библиографска рядкост.
Младен Стоянов е автор на над 200 статии в областта на историята, археологията, литературата, образованието и политиката. Заразителен разказвач и страстен полемист, той пламенно изобличава неистините и манипулациите с историческите факти.