С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2019 год. този ден е 17 ноември.

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване на почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.

Област Ловеч посреща  този ден с черна статистика след като днес при катастрофа загинаха двама човека . От началото на годината до днес на територията на ловешка област жертвите на пътнотранспортния травматизъм са общо 24. За сравнение за същия период на 2018 год. починалите при пътни инциденти са били 16.
От 01 януари до 14 ноември 2019 год. /вкл./ на територията на областта са регистрирани общо 538 ПТП  /при 566 за 2018 год./ от които тежките са 201  /при 183 за 2018г./  с 24 загинали  /16 за 2018г./ и  298 ранени  /при 245 за 2018 год./.  Осем от загиналите до този момент са на територията на общините Ловеч и Угърчин,  която се обслужва от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч, седем са загинали на територията на община Луковит, по трима на пътищата в Угърчин и Ябланица,  двама в тетевенско и една жертва на територията обслужвана от РУ Троян.

На 17 ноември от 10.00ч.  в Ловеч участниците във възпоменанието ще проведат акция, в района на бензиностанция „Лукойл“ след което за кратко ще разпънат черен транспарант, с което ще отдадат  почит към жертвите на пътни инциденти.

С провеждането на този ден се цели да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби, да се отдаде необходимото на всички които участват в “ликвидацията” на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.
Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.
Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.