izlojba103131ОДЗ „Кокиче“, група с. Йоглав, победи в конкурса на Регионалния исторически музей за автентична мартеница. ЦДГ „Снежанка“ спечели пък първото място в категорията „Оригиналност“. Това съобщи експертът по връзки с обществеността в Музея Мая Величкова.

Втори в категория „Автентичност“ стана II „б“ клас при СОУ „Тодор Кирков“, трето място взе ЦДГ „Мария Сиркова“. Връчени бяха и индивидуални награди за автентична мартеница, те отидоха при Галимир Иванов, III клас на ОУ „Васил Левски“ (първо място), Теодора Денчева, 5-годишна, ЦДГ „Мария Сиркова“ (второ място) и Виктория Стефанова, III клас на ОУ „Николай Лилиев“ – Стара Загора.

Индивидуалните награди в категория „Оригиналност“ спечелиха Иван Иванов, II клас, ОУ „Николай Лилиев“ – Стара Загора (първа награда), Николай Петков, 6-годишен, ЦДГ „Мария Сиркова“ (втора награда), и Цветелена Нейкова, II клас, ОУ „Николай Лилиев“ – Стара Загора.

В категорията „Модернистичен поглед върху българската мартеница“ бяха отличени Мартина Методиева, II „а“ клас, СОУ „Тодор Кирков“ (първа награда), Мила Йонкова, ЦДГ „Мария Сиркова“ (втора награда), и Сиана Иванова, ОДЗ „Слънце“.

Със Специалната награда да изработване на пано с Пижо и Пенда бе удостоен II „б“ клас при СОУ „Тодор Кирков“. Раздадени бяха 8 поощрителни награди. Всички участници в конкурса получиха грамоти за участие. Изработените мартеници ще бъдат раздадени на деца от социалните домове, три от тях днес ще бъдат закачени на дървото, избрано за тази цел, пред общината.

Наградите бяха връчени вчера в Музейна сбирка „Минерали и минерални суровини“, където бе подредена изложба с всички мартеници, участвали в конкурса. За първи път тази година в конкурса се включи и училище извън Ловеч, както и двата дома за възрастни хора – в с. Сливек и Върбовка.

В Музейната сбирка вчера бе организирана и работилница за мартеници. Под напътствията на уредници от Музея и след въвеждане в празника и традиците, свързани с него, ученици от ОУ„Проф. Димитър Димов” и СОУ „Тодор  Кирков” усукваха с много старание бял и червен конец, от които плетяха гривни, Пижо и Пенда, правеха медальони и пумпали.

Първи март е ден, в който по стар български обичай символично посрещаме Баба Марта.  В българския фолклор тя винаги е отъждествявана като символ на края на зимата и пробуждащата се природа. На този ден традицията повелява да се окичим с усукани бели и червени вълнени конци за здраве и късмет. Този самобитен български ритуал, в който са вплетени надеждите на творящия за здраве, щастие и просперитет на него и на близките му, се прави единствено и само в България и в българските общности по цял свят. 

Сподели с:


Вашият коментар