На заседанието си днес общинският съвет прие културния и спортния календари на община Ловеч за 2012 г., съобщават от пресцентъра на Общината. Общата сума по годишния план за културните събития, тържества, чествания и прояви на територията на община Ловеч е 60 500 лв. За календара за спортно-туристическите мероприятия са заложени 38 700 лв.

За културните събития с национално значение, международно участие и приоритетни дейности са предвидени 49 300 лв, а за културни събития с местно значение – 10 700 лв. По предложение на общинския съветник Милко Недялков колегите му приеха да се отделят 500 лв от бюджета на общинския съвет, с които да се отбележи на 30 август т. г. 135-годишнината на Ловешката управа. На заседанието си общинските съветници допълниха варианта за културен календар на администрацията с предложението на общинския съветник Ценка Лазарова за честване на годишнини на бележити ловешки творци.

Най-много средства в културния календар са заложени за Деня на Ловеч – 11 май – 10 000 лв, и за единствения по рода си в цялата страна традиционен пролетен празник „Цветница”, в рамките на който се провежда и Регионалният събор на читалищното народно творчество –  6000 лв. 5000 лв са предвидени за националния пленер по живопис през септември, 4000 лв за церемонията по награждаване на най-изявения деец в областта на образованието по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, по 3000 лв се заделят за международния бардфест през май и за церемонията по награждаване на най-изявените дейци на културата „Ловешки меч” през декември. По 2000 лв са предназначени за честване на 135-годишнината от Освобождението на Ловеч на 22 август, за провеждане на XVII Балкански младежки фолклорен фестивал „Нека бъдем приятели” на 10 и 11 май и за ваканционната програма „Забавно лято” – юни – септември 2012 г. С 2500 лв ще бъде финансирано участието на Общинския духов оркестър на фестивал в град Лотошино, Московска област.

Културният календар бе приет с вота на 29 от общо 31 гласували общински съветници, двама се въздържаха.

За спортния календар също 29 гласуваха „за”, един бе „против” и един „въздържал се”. Най-много пари са предвидени за детския спортен празник „Пламъчета сини” през май – 5670 лв, и за провеждане на Ученическите спортни игри – 4000 лв. 1500 лв са заделени за Открития международен турнир по шахмат през май, 1200 лв за традиционния турнир по футбол на малки врати за купа „Васил Левски”, който ще се проведе на 17 и 18 март. 900 лв са предназначени за XXI Национален турнир по акробатичен рокендрол за купата на община Ловеч през април.

В спортния календар са заложени средства и за подпомагане на местните клубове за участие в зонални, национални и международни състезания и турнири. На заседанието си днес общинските съветници приеха и да се финансира дейността на туристическо дружество „Стратеш” с 2800 лв, но само при условие че ръководството му представи до 1 април т. г. погасителен план за задълженията си към община Ловеч (27 000 лв) и от 1 май т. г. започне плащанията.

Сподели с:


4 коментара

 1. Запознати ли са всички общ.съветници с всички документи, относно собствеността на р-т Юзината?От кога го има басейна и прилежащия към него тогава т.нар. павилион?Препоръчвам им подробно да се запознаят с тях, да се посъветват с юристи в тази област и тогава да бъдат категорични в решенията си, защото те сега не са ПРАВИЛНИ, а ТЕНДЕНЦИОЗНИ!!!Документите говорят друго…

 2. На кого имате най-голямо доверие?
  На никого (36%, 21 Votes)
  На всички (2%, 1 Votes)
  Светослав Иванов Отечество (2%, 1 Votes)
  Пенко Пенков ОДС (0%, 0 Votes)
  Валя Янкова БСП (9%, 5 Votes)
  Юнал Мъстънов ДПС (0%, 0 Votes)
  Иринка Митева ГЕРБ (12%, 7 Votes)
  Иво Райнов СДС (14%, 8 Votes)
  Корнелия Маринова (16%, 9 Votes)
  Минчо Казанджиев (17%, 10 Votes)
  Гласували: 58

  За Водния и Пенков гласуването е само срещу заплащане, г-н Павлин Иванов. Къде са офертите?

  Относно културния календар – 2500 лева могат да бъдат похарчени доста по-смислено за децата в града от дупеподаването в Лотошино.

 3. ………“и прогонват младите хора“ …..
  В Ловеч има млади хора, само докато са ученици. После бягат и няма връщане.
  Защото тук няма какво хубаво да им се случи – хубава и добре платена работа ли ще си намерят или имат избор да си сменят работата, ако не им харесва. Тук докопаш ли се до някоя службица гледаш да кротуваш, стискаш си я и си я къткаш, да не ти я вземат, че иначе няма къде да идеш…….. освен в друг град или друга държава. Тук алтернатива няма.
  Няма и ВУЗ (то и за кого ли да го има) освен Габровския, в който и магаре да вържеш, ще го завърши.
  Култура ли?!?! Ако дойде някой софийски театър, това е най-голямата култура.
  Вчера на главната улица една жена обясняваше на свои познати, че се маха от Ловеч, защото тук „няма бъдеще“. Всеки казва „градът умира“. Всъщност май отдавна е умрял, само ние се мъчим да шаверкаме, вглъбени в ежедневната борба за оцеляване.
  Хляб и зрелища! Каква култура, бе хора?! Доведете Ташка и Бомбашка и на народа повече не му трябва. Ще ви изберат за още един мандат!!!!

 4. Благодарение на Лайф Моде България на празника на Ловеч – 11 май напълно безплатно за жителите на града на люляците подаряваме песните на холандския изпълнител Роберт Бенсън! Не знаем как и по какъв начин се определя важността на събитията в културния календар на Община Ловеч, но преди години като агенция „Глори БГ“ /която бяхме принудени да продадем/ поставихме няколко въпроси и желание всеки автор и творец на нещо, когато иска бюджет за дадено събитие и включва Общината като организатор или съорганизатор да се аргументира и обоснове какво желае и каква концепция има в какво естество и в какви национални медии ще бъде отразено събитието и какво то носи на Ловеч като прослава. До ден днешен заемащия много мандати кмет не ни отговори на нито един въпрос и се крие като /…/. Това недемократично отношение ни кара да мислим, че става дума за кмет само на определени среди не на Ловеч. При същият този кмет бе присвоена анкетата спортист на годината, която има своя история и развитие отпреди Общината да е приватизира, виждате състоянието на спортната зала, затрит беше създаденият като реклама на Ловешката крепост единствен конкурс обединяващ култура, фолклор, история и красота, прекъсната беше нишката в преговорите за основаване на информационно културен център между Ловеч и градове в Белгия и Германия. Срам ни е, че се управляваме от безотговорни хора, които унищожават и ограбват труда на случващото се в благото на красивия ни град и прогонват младите хора. Тъжната и жалка картинка на намаляване на населението е най позорното и тежко деяние на вечните управници…

Вашият коментар