На 20 август 2018 г. в община Радовиш, Република Македония, бе подписан Меморандум за приятелство и сътрудничество между Община Тетевен и Община Радовиш. Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен и Г-н Герасим Конзулов – Кмет на Община Радовиш, си стиснаха ръцете, вярвайки в необходимостта от сътрудничество въз основа на взаимно уважение, доверие, добросъседство и взаимно зачитане на интересите на техните общини и граждани.

През месец май 2018 г., в Тетевен бе Кметът на Община Радовиш със своята делегация. Те бяха гости на града по повод майските празници.

,,За нас като представители на община Тетевен, Република България, е изключителна чест да сме гости на община Радовиш. Ние предприехме тази инициатива, защото чувстваме Македония като близка за България страна, както териториално, така и в историческо и духовно отношение, считаме, че има голям потенциал за реализиране на съвместни дейности и проекти. На първата ни среща в Тетевен обсъдихме теми, по които двете общини бихме искали да работим заедно. Особен акцент слагаме на инвестициите, подобрението на инфраструктурата и реализирането на съвместни проекти с европейско финансиране“ – каза д-р Бояджиева преди да подпише Меморандума.

Двете общини подписаха Меморандума за приятелство и сътрудничество в съответствие с подписания по – рано протокол за намерение за осъществяване на общите цели и интереси и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан между Република Македония и Република България. Двете договарящи страни ще провеждат срещи между представители на органите на местната власт на различни равнища, на които ще обменят информация и опит. Съвместно ще започнат активно и поетапно сътрудничество в областта на: инфраструктурата и местното икономическо развитие, културата, туризма, околната среда, енергийната ефективно, образованието, здравеопазването, социалната сфера, спорта и младежта. Ще бъде подкрепено увеличаването на туристическия обмен, както и развитието на подходящи форми на сътрудничество в областта на туризма.

Двете общини съвместно ще наблюдават отворените покани от европейски и международни фондове за финансиране на съвместни транснационални проекти по взаимно договорени страни.

Община Радовиш посрещна делегацията от Община Тетевен с богата културна и разнообразна програма. Тя посети Центъра за култура ,,Ацо Караманов“, манастира ,,Свети Георги“, Общинската народна библиотека ,,Братя Миладинови“. Присъстваха на вечерна служба в храм ,,Света Троица“ и др.

Мъжка вокална група ,,Вежен“ от Тетевен също се включи в културната програма на Община Радовиш, като взе участие във Фестивал на стари градски песни и представянето на книгата на Йовица Илик. Гост на представянето бе тетевенската поетеса Николина Милева.

В знак на благодарност за топлото посрещане и бъдещи съвместни дейности, Кметът на община Тетевен подари на Кмета на община Радовиш пано-дърворезба, изработено от ученици от НПГГСД „Сава Младенов” – Тетевен и покани ръководството на Общината да гостува на гр. Тетевен по време на Празника на града – 1-ви ноември.