Търговците са в пълна готовност за предстоящия празник Цветница в Ловеч. Първи се настаниха атракциите и надуваемите съоръжения на Гаровия площад, като вече са заети 15 позиции. Ангажирани са места и за стрелбища (7 позиции) и 33 търговски маси.

Заети са вече всичките 20 позиции за шатри и маси за консумация в двора на Бившата казарма. Не остават назад и майсторите-занаятчии с демонстрации на художествени занаяти и приложни изкуства (заети са 23 позиции), както и трите позиции за дейностите на социалните услуги.

Както и миналата година, бул. „България“ в участъка пред казармата ще бъде пълен с маси за търговия.  Заетите позиции са 116, като следващите дни се очаква да бъдат запълнени всичките 181. Отделно има шатри за цветя и маси със захарни изделия.

Готови са и изложбените бунгала на „Български бизнес форум“ (62 км. м), разположени също на бул. „България“.

В готовност са и участниците в художествената програма. Припомняме, че за Лазаровден и Цветница (събота и неделя) на сцената в двора на казармата ще се проведе Национален събор на народното творчество.

В програмата са включени 30 читалища с около 1000 участника от Община Ловеч, Троян, Габрово, Тетевен и Тръстеник. 23 майстори занаятчии ще демонстрират пред гостите на града изработването на своите изделия. Ще може да се види изработване на художествена керамика, грънчарство, художествена обработка на дърво, дърворезба, рисуване и гравиране върху стъкло, кошничарство, изработка на национални костюми и на захарни изделия.

На връх Цветница, неделя, от 11.15 часа ще бъде представен традиционния обичай „Кумичене“ на Пешеходния мост до Община Ловеч. Тогава ще разберем и коя мома ще стане „Кумичка 2019“.

Преди това шествието ще тръгне от Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, водено от официалните лица и от Общинския духов оркестър.

4 коментара

Comments are closed.