Областният управител на Ловеч Ваня Събчева се включи днес в инициативата „Да изчистим България”. Тя чисти бреговете на язовир „Сопот” заедно с доброволците от Областната дирекция на агенцията „Рибарство и аквакултури” и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”. Именно в този екип на 23 август миналата година бе посрещнато знамето на кампанията.

Само за два часа бяха събрани 27 чувала с отпадъци, които бяха транспортирани от мястото до най-близкият контейнер. В акцията се включи и народният представител д-р Анатолий Йорданов. Само обилният дъжд бе причината акцията да приключи по-рано от обявеното време.

По време на почистването Ваня Събчева и доброволците раздадоха рекламни материали с екологични послания на риболовците около язовира. Пожелавам ви приятен ден и след риболова отпадъците ще отнесете със себе си, нали, обръщаше се с усмивка към всички областният управител. Правим го всеки пък, защото всеки свободен ден идваме и искаме да ни е чисто и приятно, отговаряха пък риболовците.

Екипът на областна администрация, воден от зам.-областният управител Сашо Данков пък се включи в кампанията като почиства брега на река Осъм в района на пазара. Купища отпадъци бяха събрани в над 50 чувала и отнесени до контейнерите, откъдето по направена предварителна организация от община Ловеч, общинската фирма „Еко” ще ги откара до регионалното депо.

В Ловеч в почистването се включиха всички териториални структури на изпълнителната власт, двете болници – многопрофилната и психиатричната, ВиК – Ловеч, Агенцията по храните, много доброволци. По наши данни след спирането на дъжда сутринта в инициативата се са включили над 1000 човека в града, 11 училища и 3 неправителствени организации, фирми са предоставили механизирана техника и се чистят всички места от маркираните на картата, плюс 2 нерагламентирани сметища в града. Във всичките 34 села в общината доброволци също са се включили в кампанията.

По данни към 16 ч. общо 5700 доброволци организирано са се включили в кампанията, 122 фирми и ведомства, 38 училища и 24 неправителствени организации са почистили 83 замърсени зони и 18 нерегламентирани сметища в област Ловеч. До 16 ч. 100 тона отпадъци са събрани и вече извозени на сметището в Гложене от община Тетевен.

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева занесе на децата от Дома за деца, лишени от родителски грижи в летнишкото Крушуна тениски на кампанията „Да изчистим България”. Минути след като те събраха всички чували, пълни с отпадъци от туристическия обект „Маарата”, момчетата и момичетата получиха и желаните от тях нови фланелки, лично изпратени от бТВ. 30 деца обитават живеят в социалното заведение в Крушуна, като всички те днес участваха в почистването.

Сподели с:


Вашият коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.