„Убеден съм, че няма българин, който прекрачвайки прага на залите тук, да не усеща тръпката и сърцето му да не бие лудо, виждайки сътворените произведения на занаятите и изкуствата. Имаме невероятни майстори – по везба, тъкачество, дърворезба, керамика, ковачество. Всички тези знания, натрупани във вековете, са помогнали на българския народ да съхрани своето самосъзнание и да постигне напредъка, на който ние в момента се радваме. Трудности са съпътствали нашите предци, така както съпътстват и нас в момента, но те само трябва да ни дадат силите и увереността, че доброто предстои. Честит празник!“.

С тези думи се обърна днес областният управител Виктор Стойчев в с. Орешак на откриването на тържеството по случай 50-годишнината на Националното изложение на народните художествени занаяти и изкуствата. Половинвековният юбилей се отбелязва с ретроспективна изложба „Традиции с бъдеще“, която бе открита от вицепрезидента Илияна Йотова. В залите на изложението са подредени дарените експонати от проведените през годините международни и национални изложби. Експонатите са от различни школи и задруги в България. Гостите ще видят произведения от керамика, дърворезба, както и тъкани, чипровски килими, плъстена вълна и др. – всички български занаяти, запазени и до днес.

„Пожелавам ви с още повече сили и – надявам се, с помощта на държавата това място да го развиваме още повече, изложението да засили и своите международни контакти и да се превърне в истински международен център на художествените занаяти и изкуствата“ – изтъкна в словото си Илияна Йотова. И призова: „Продължавайте да предавате с все такова изящество българските традиции и българската красота. Това винаги нас, българите, ни е правило и ще ни прави по-силни.“