116 775 са избирателите в област Ловеч. Те ще гласуват в 262 избирателни секции, като в 176 ще се гласува машинно, а в останалите 86 – с хартиени бюлетини

Моята главна задача е организирането на честен и прозрачен изборен процес. Така обяви днес на среща с медиите основния си приоритет като областен управител инж. Светослав Славчев, който пое поста преди десет дни, назначен от служебното правителство. Той и председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч Валентина Недялкова представиха свършеното досега по организационно-техническата подготовка на парламентарния вот на 2 октомври.

Инж. Славчев съобщи, че е определен съставът на техническия екип, който ще е отговорен за дейностите по провеждане на изборите, утвърден е планът му за действие. Проведена е среща с представители на общините, МВР и „Информационно обслужване“, на която институциите заявиха готовността си за провеждането на легитимни избори и гарантираха добро взаимодействие помежду си. По тяхна препоръка областният управител изпрати писмо до ЦИК и Министерския съвет с искане за по-добра координация на представителите на фирмата, доставчик на машините за гласуване, с органите на полицията и общините, които трябва да осигурят присъствие на място в СИК в деня преди вота. На срещата помолих кметовете да осигурят в избирателните секции подходящо място за служителите на МВР, които ще охраняват запечатаните помещения в деня преди изборите, каза инж. Славчев и благодари, че вече е намерено решение.

Той изтъкна още, че е изискал от служителите в администрацията успоредно с организацията на изборите да изпълняват в срок и качествено и всички текущи преписки и процедури и да обработват постъпилите сигнали и жалби.

Областният управител призова гражданите и политическите сили при съмнение за порочни практики като купуване на гласове да подават сигнали, като гарантира, че те веднага ще бъдат предадени на прокуратурата и полицията. Той посочи още, че изборите, организирани миналата година, са показали, че гласуването с машини, както и добрата организация и работа по сигналите за купен вот допринасят за драстичното намаляване на недействителните и купените гласове. Затова призова за активна информационна кампания за ползите от машинното гласуване. Обяви, че пробно гласуване ще се организира в пазарния ден на всеки от градовете в областта в специално обособено място. Демонстрационно гласуване ще има и във всяко населено място, където вотът ще се дава с машина, допълни председателят на РИК, като графиците и местата ще бъдат оповестени допълнително.

Валентина Недялкова съобщи, че вече са публикувани предварителните избирателни списъци, според които избирателите в област Ловеч са 116 775. Образувани са избирателните секции в осемте общини, те са 262, като в 176 ще се гласува машинно, а в останалите 86 – с хартиени бюлетини. Най-малката секция е в с. Славщица – 21 избиратели, най-голямата – в с. Кирчево – 965.

Все още не е приключил срокът за регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК – до утре, 17 август, а 30 август е крайният срок за регистрация на кандидатските листи в РИК. Срокът за регистриране на инициативни комитети е 22 август. Вписване в списък по настоящ адрес, различен от постоянния, избирателят може да поиска до 17 септември. Пак дотогава може да се заяви желание и за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания.