Обичаният учител по литература от Езиковата гимназия в Ловеч Найден Ангелов ще отбележи своя 90-годишен юбилей на 30 ноември. Инициативен комитет от възпитаници и учители от ПЕГ „Екзарх Йосиф I”, съвместно с ръководството на Община Ловеч и РУО – Ловеч, организират тържествено честване на дългогодишния, обичан от поколения езиковци, учител по български език и литература. Събитието ще се състои на 30 ноември, събота, от 17 часа в „Зала Америка за България” на Езиковата гимназия.

Найден Ангелов Найденов е роден на 30 ноември 1929 г. в с. Калейца, Ловешка област, в семейството на свещеника Ангел Найденов Вълев и Станка Вълканова Ангелова. Завършва гимназията в Троян (1947) и специалностите „Български език и литература” и „Руски език и литература” в СУ „Св. Климент Охридски” (1951). Работи като уредник-редактор в издателство „Наука и изкуство” – София (1951-1952), методист-библиотекар в читалището на гр. Троян, учител по литература в гимназията на с. Врабево (1955-1963) и в Езикова гимназия (Гимназията за чужди езици) – Ловеч (1964-1990), където ръководи рецитаторски кръжок и драматичния състав на училището. С учениците от Езиковата гимназия поставя през годините 10 пиеси на сцената на Драматичния театър в Ловеч. Найден Ангелов е е прототип на театрала Найденов в култовия филм „Вчера“. Той е сред основателите на Троянския драматичен театър и Клуба на дейците на културата – Ловеч. Няколко години е ръководил и литературно-творческия младежки кабинет и театрален състав към Профсъюзния дом на културата в Ловеч. Като лектор на дружество „Знание” е изнесъл над 300 лекции в областта на литературата, естетиката и културата.

Първите му публикувани поетични творби датират от 1946 г. във вестник „Младежко знаме”, печата във в. „Труд”, „Народна войска”, списание „Български войн”, „Народна армия”, „Здравен фронт”, списание „Библиотекар”, вестник „Учителско дело”, списание „Читалище”, „Народна култура”, „Литературен фронт”, в ловешки вестници и „Народен глас” и други издания.

Автор е на повече от 500 статии в местния и централния печат по въпросите на литературата, театъра, киното, краеведчески и литературно-критични отзиви, също така и по въпроси свързани с образованието и възпитанието на учащите се. След пенсионирането си работи в местните вестници „Стремление” и „Народен глас”. Издадени книги: „Шегобиецът от Калейца” (1999), „Учителски денни бележки без дата” (2000), „Детски пастирски игри от с. Калейца” (2001), „Денни бележки без дата” (2010), „От перото ми написано” (2013, 2015), „Пътеки към Калейца” (2016). Член на СБП. Книгата му „Детски пастирски игри от Калейца” е преведена на английски език. Почетен председател на Клуба на дейците на културата в Ловеч. Носител на орден „Кирил и Методий” трета степен за културни дейности (1979). През 2009 г. получава наградата на Община Ловеч „Ловешки меч” за цялостен принос в развитието на културата. Удостоен със званието „Заслужил гражданин на Ловеч” (2017).