Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Общият брой на засегнатото население понастоящем от водния режим е 315 хиляди души. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Народното събрание.

Сред по-големите градове, засегнати от водния режим, той посочи Ловеч, Тетевен, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг.
“Пред нас стоят две предизвикателства. Първото е в максимална степен да усвояване европейските фондове и да намираме по-социално щадящи механизми ефективно да разходваме публичен ресурс в рехабилитация на ВиК мрежата, която в повечето случай е изграждана преди 50-60 години”, посочи заместник-министър Нанков.

“Без изграждане на нови язовири и рехабилитация на съществуващите язовирни стени, България, за съжаление, в дългосрочен план е изправена пред сериозна криза, свързана с нормалното осигуряване на питейно водоснабдяване за голяма част от населението”, добави той.

Вчера от “БСП за България” поискаха изслушване на двама министри заради водната криза в области в страната.

“Обеми от язовир “Долна Диканя” биха могли да бъдат прелети в язовир “Студена”. Обемът на язовира е 2, 7 млн. куб. метра и те биха могли да бъдат прелети към “Студена”. Има проблем по-скоро в случая с това, че водата не е годна за пиене, съгласно пробите, които излязоха от ВиК – Перник. Чакаме в понеделник да излязат от “Софийска вода” ЕООД. Този източник, който кметът предложи, трудно ще бъде въведен в експлоатация и реализиран”, заяви още Нанков. “Ще дам обобщена информация по отношение на водната криза в Община Перник. Разбрах вчера и от медиите не само в Община Перник, а и в други райони, в които в момента има нарушен режим”, каза още зам.-министърът и добави, че ВиК Перник е предоставило балансите на водните количества в язовир “Студена”.

Заместник-министърът поясни, че язовирът е държавна собственост. “С предоставени права за управление на областния управител на област Перник”, каза още заместник.министър Нанков.

Максимално е ограничено ползването на водите от язовир “Студена” за други цели. Това увери министърът на околната среда и водите Нено Димов,

който даде информация за действията на МОСВ по отношение на водната криза в Перник.

Той информира, че за периода 2018 – 2019 г. ВЕЦ “Студена” не е работил на енергиен режим.

“Ежемесечно в графика за използване на водите от язовирите, язовир “Студена” е единственият, за който се поставя условие за осигуряване на минимален допустим оток в реката след язовира и то само след осигуряване на вода за питейно-битово водоснабдяване”, отбеляза министър Димов.

Той посочи, че заявката на ВиК Перник за месец ноември е удовлетворена с количества, одобрени в годишния график за много суха по влажност година.

Министър Димов каза, че през август 2019 г. между МОСВ и ВиК Перник е бил подписан договор за изграждане на водна инфраструктура.

Проектът се финансира по ОП “Околна среда” 2014-2020 г. С него ще бъдат увеличени събираният и третираният товар за замърсяването на отпадъчните води, ще се намалят загубите на водата във водоснабдителната мрежа и ще бъде подобрено водоснабдяването на гражданите. Той информира, че по предварителни проучвания с реализацията на проекта за Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с 2,8 куб. м.

По думите на Димов ще се осигури непрекъснато водоподаване и ще се рехабилитират около 24 километра водоснабдителна мрежа, ще бъде изградена и нова 3 км инфраструктура. Реализираните дейности ще подобрят екологичното състояние на река Струма. Стойността на инвестицията е 105 млн. лв.

“През 2019 г. в заявките на ВиК – Перник за промишлено водоснабдяване за “Стомана Индъстри” и Топлофикация “Перник” от язовир “Студена” са за количества отговарящи за средна по влажност година, но след проверки на Басейнова дирекция е установено, че дружествата са ползвали по-малки количества, отговарящи на суха година”, обясни министър Димов.

По думите му с изменения на месечния график е преустановено подаването на вода за промишлено водоснабдяване, за което двете дружества са уведомени да използват алтернативни източници от река Струма, за които имат комплексни разрешителни от 2010 г.

Не ви е виновно слънцето, нито водата, нито ВиК дружествата, а безхаберното управление през последните 10 години и безсилието на същото това управление да реши проблема. Това обяви от трибуната на НС лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Именно по искане на БСП депутатите изслушаха министъра на околната среда Нено Димов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков за водната криза в Перник и страната.

Председателят на БСП обвини представителите на изпълнителната власт, че не поемат отговорност за политиката на правителството на национално ниво във водния сектор, а една-две оставки сега не решават проблема.

“Помните ли, когато язовири заливаха Варна, Ямбол, тогава министърът каза “свиквайте, климатични промени”, сега обратно – няма вода – “свиквайте”, ще носите легени, защото има климатични проблеми, засушаване”, обобщи ситуацията Нинова.

Тя попита чия е отговорността за това, че 75 на сто от водата се губи. Отговорът й – на правителствата на ГЕРБ от последните 10 години. Къде са парите от оперативните програми – по ваша статистика за 10 години сте подменили 0,10 на сто от водопреносната мрежа, продължи лидерът на социалистите. И отбеляза, че проблемът в Перник е поне от две-три години, а управляващите тепърва проучват алтернативни източници.

“Шокирани сме, че зам.-министър призна, че е разбрал от медиите, че освен в Перник, и в други градове има воден режим, това казва всичко и потвърждава тезата ни за безхаберие”, коментира Корнелия Нинова.

“Областният управител на Перник през третата година от управлението си е разбрала, че има правомощия и задължения за водата – какви хора назначавате, знаят ли какво правят, продължи лидерът на левицата. Кметът на Перник чий беше, какъв е на Шумен, на Ловеч – преди и сега, хайде поне в тази огромна национална криза да не подхождате така, когато хиляди граждани са на воден режим”, каза още Нинова.