Музеят „Васил Левски“ в Ловеч се нареди сред „Чудесата на България“, след като кметът Корнелия Маринова и директорът на Регионалния исторически музей Капка Кузманова получиха награда в категория „Музей на годината 2017“. Седмото поред издание на „Чудесата на България“ се организира от вестник „Стандарт“ и се проведе в столичния хотел “Анел” на 19 декември вечерта. Наградата бе връчена от Десислава Любенова, председател на  Фондация „Трейс за хората“.

При награждаването Корнелия Маринова благодари за отличието и подчерта, че музеят „Васил Левски“ е само един от обектите на РИМ в Ловеч. Трябва да се добавят и етнографският комплекс, сбирката с минерали, Средновековната крепост, както и Къкринското ханче, което е първият музей, посветен на Левски в България, отрит още преди 86 години.

„За всичките тези обекти отговарят едва 19 специалисти и общо 25 души на щат. Но ние работим със сърце и душа с този екип, както и с другите културни институции, като в крайна сметка заедно постигаме нашите високи цели. По повод  „Чудесата на България“ си мисля – не е ли истинско чудо, че през годините делото и заветите на Левски продължават своя възходящ път? И стигам до извода, че може би наистина това е същината на българското. Като град, който е избран от Левски за революционна столица, не просто сме благодарни за отличието, но и чувстваме още по-голяма отговорност да издигаме престижа на града“, каза кметът Корнелия Маринова.

Заедно с директора на музея Капка Кузманова, с кметове на Перник и Златоград – Вяра Церовска и Мирослав Янчев, както и с главния редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова, позираха за обща снимка.

Стилната церемония продължи над час и половина. Отличието „Атракция на 2017-та година“ получи проф. Николай Овчаров за Перперикон. Доц. Людмил Вагалински беше награден в категорията „Откритие на годината“ за морската експедиция край Бургас. Отличието за „Най-древни чудеса на България“ отиде при проф. Васил Николов за солницата край Провадия. Наградата за културно-историческо наследство беше присъдена на кмета на Петрич Димитър Бръчков за разкриването на античния град Хераклея Синтика. Отличие за цялостен принос получи професор Божидар Димитров. Кметът на Перник бе отличен за Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Награди бяха раздадени в още 7 категории. Сред гостите на церемонията бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов и председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов.