Министърът на културата Боил Банов откри на 15 май вечерта в Ловеч изложбата „Кралско вълшебство от порцелан“, представяща културното наследство на Люксембург. Пред събралата се публика той посочи: „Много рядко в страната гостуват подобни изложби с такава художествена стойност. Много се радвам, че кметът Корнелия Маринова направи всичко възможно да ме убеди да дойда и пожелавам на общината да продължи институциално условията за гостуване подобни културни изяви“.

Сред официалните гости на събитието бяха още кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, Роналд Дофинг – извънреден и пълномощен посланик на Люксембург, както и собственикът на колекцията Атанас Атанасов. Тук бяха още областният управител Ваня Събчева, всички заместник-кметове на общината и други представители на институциите.

„Гостуването  на изложбата  е забележителна визита на една далечна традиция в един в нашия Ловеч. Ние се славим със своята керамика, с грънчарството, чийто корени отвеждат далеч в древността. Порцеланът за първи път се разработва в Китай през 7 век, като до 18 век формулата му е била  тайна. И ето днес ние имаме възможност от близо да се насладим на продуктите на тази тайна“, каза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тя съобщи и факта, че изложбата се представя за първи път в България, даже в Европа, извън Люксембург.

Кметът специално благодари Атанас Атанасов,  жител на Великото херцогство, който предостави богатата колекция в родния си град. Още повече, че той оставя част от колекцията като дарение за Ловеч.

Кметът благодари на министър Боил Банов и на Н.Пр. Роналд Дофинг за съдействието. Посланикът уточни, че е бил част от преговарящия екип за присъединяването на България към ЕС през 2005 г. и оттогава има най-добри чувства към нас. Той посочи още, че изложбата е доказателство за добрите международни връзки на Ловеч. На тримата гости беше връчен кристал с герба на Община Ловеч.

Експозицията е разположена в приемната на общината  в Бароковите къщи и може да се разгледа при вход свободен от 16 до 26 май включително.

Представени са над 260 порцеланови чинии и керамични плочки. Изображенията представят историята на Велико херцогство Люксембург  – графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири.  Изработени са от края на 18 век до края на 20 век във Велико херцогство Люксембург от фабрика „Бох“, а в последствие – „Вилеруа и Бох“. Интересен факт е, че върху една от чиниите бе изобразено родното място на посланик Роналд Дофинг.

Домакин на събитието е Община Ловеч в лицето на Регионалния исторически музей. По време на представянето директорът на РИМ Капка Кузманова направи обширно експозе за Люксембург. Музикалното оформление на бе на трио „Хармония“, а  кетерингът направи на ресторант „HLAPPETO“.