На 15 август България и българските медици отбелязаха Деня на Спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински служители, починали по време на работа или непосредствено след нея от изтощение, заразяване от болестите на своите пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали, загинали при спасяване на пострадали. Български лекарски съюз и председателя на Управителния съвет на Съсловната организация д-р Иван Маджаров призовават да бъде спазена традицията и заедно с колегите от лечебните заведения да запазим едноминутно мълчание точно в 12 ч. пред вратите на болниците, придружено от включени сирени на линейки.

Денят на Спасението е създаден през 2005 г. по предложение на главния редактор на в. “Български лекар” д-р Тотко Найденов, с подкрепата на БЛС, МЗ, ВМА, БЧК и синдикатите, в чест и памет на 26-годишният лекар на великотърновското с. Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на живот в мирно време. За поредна година Денят на спасението преминава под знака на Covid-19. Заболяването ни отне над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки, които помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Медиците от Ловеч се присъединиха към инициативата за почитане паметта на загиналите по време на работа лекари и медицински специалисти, като на 15.08.2022г. пред входа на ЦСМП-Ловеч запазиха едноминутно мълчание при включени сирени на линейките.

Своята подкрепа и уважение към труда на медиците засвиделстваха Областният управител инж. Светослав Славчев, кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, Директора на РЗИ Ловеч д-р Росица Милчева.