И тази година Ловеч ще се включи в инициативата „Часът на Земята”, съобщават от пресцентъра на Общината. На 31 март, събота, от 20.30 ч. до 21.30 ч. ще бъде изключено осветлението на сградите на община Ловеч, Художествена галерия „Вароша” и Младежки дом.

По време на този един час хора от цял свят изключват осветлението в домовете си и притъмняват известни публични сгради в знак на символичен жест на съпричастност към проблемите на промените в климата и готовност да се окаже съдействие при тяхното решаване. Инициатор на тази глобална кампания е международната природозащитна организация WWE, която работи и в България по широк кръг въпроси – от НАТУРА 2000 и защитените територии до развитието на селските райони и промените в климата.

Началото на „Часът на Земята” се слага през 2007 г., когато WWE – Австралия, приканва жителите на Сидни да угасят осветлението за един час. Поради големия интерес от 2008 г. насам кампанията се провежда в световен мащаб и на годишен принцип. „Часът на Земята” става една от най-сериозните световни инициативи, свързани с климатичните промени. През 2011 г. в нея участват 135 държави и територии, повече от 5200 града и над 1,8 милиарда жители.

„Посланието на „Часът на Земята” е просто – заявява генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун. – Като изключат ненужното осветление за един час, хората ще направят символичен жест, който може да вдъхнови промяната, от която толкова се нуждаем. Докато гледамe как светлините угасват от континент на континент, нека помислим колко крехко и важно е природното ни наследство и да си обещаем, че ще го опазим в името на устойчивото бъдеще за всички нас.”

Община Ловеч призовава всички граждани да изразят и своята съпричастност, като загасят светлините в домовете си за един час на 31 март.

Сподели с:


Вашият коментар