Павлин Иванов
От Фейсбук страниците на ловешкия кмет Корнелия Маринова и на Посолство на Република България в Сараево разбираме, че в момента се осъществява посещение в Сараево с цел подписване на Споразумение за сътрудничество за побратимяване на градовете Ловеч и Требине. Придружител на кмета Маринова е съветникът от БСП Доротея Цанкова. Ето и пълният текст на новината:

“На 01 септември започна официалното посещение на г-жа Корнелия Маринова, кмет на гр. Ловеч, и Доротея Цанкова, общински съветник в Община Ловеч. Представителите на град Ловеч посетиха Посолството и бяха запознати с развитието на двустранните връзки между България и Босна и Херцеговина, както и с възможностите за партньорство в различните области.

В рамките на първия ден от визитата и културната програма в гр. Сараево беше посетен Музеят на литературата. В него се съхраняват оригинали ръкописи на писателя Исак Самоковлията, който има родствена връзка с гр. Самоков. В тази връзка представителите на Посолството, г-жа Маринова и директорката на Музея Шейла Сехабович обсъдиха възможностите за бъдещо партньорство по европейски програми и реализиране на конкретни проекти в областта на културата.
Целта на посещението на кмета на град Ловеч е подписване на Споразумение за сътрудничество за побратимяване на градовете Ловеч и Требине, както и създаване на предпоставки за засилване на двустранните връзки, търговско-икономическите отношения и културното сътрудничество.”
Справочна информация:
Требине е град, административен център на община Требине, Република Сръбска (Босна и Херцеговина). Той е естествен, икономически и културен център на Източна Херцеговина. Населението му към 2013 г. е 31 433 души.

Намира се под планината Леотар, сред Требинското поле. През града минава река Требишница. Отдалечен е на около 30 км от Адриатическо море.

Требине е един от най-красивите градове на Херцеговина. Известен е като града на слънцето и чинарите.