През месеците януари и февруари на 2012 година се установи увеличение на болните и паразитоносителите в Ловешки регион с ламблиоза (жиардиаза). Тя е повсеместно разпространена паразитоза, която не се числи към най-тежко протичащите паразитни заболявания. Месец март бележи тенденция на намаляване, както на пациентите с оплаквания, така и на безсимптомно носителство.

Причинител на заболяването е едноклетъчният паразит Ламблия интестиналис  (Жиардиа интестиналис). Човекът (болен или паразитоносител) е единствен гостоприемник и източник на жиардиазата. Заразяването става със замърсени ръце, хранителни продукти, вода. Механични преносители са мухите и хлебарките.

Най-често заболяването протича безсимптомно и рядко с клинична симптоматика. Оплакванията се изразяват с безапетитие, променен вкус, увеличено слюнкоотделяне, коликообразни болки в корема, диария, които преминават спонтанно. В хроничните случаи се появява стомашен дискомфорт и подуване на корема от газове в червата. Чревната форма протича в съчетание с жлъчно-чернодробна и алергична форми, нервни и психични нарушения, разстройства на стомашната секреция.

Диагностиката се извършва по лесен начин в паразитологична лаборатория чрез изследване на фекална проба с големина на грахово зърно.

В момента се ползват достъпни препарати за лечение с доказан ефект, които личните лекари предписват.

За осъществяване на ефективна профилактика е необходимо активно издирване, изследване и лечение на заразените, както и подобряване на битовата хигиена и култура и борба с мухите и хлебарките.

В личен план профилактиката изисква спазването на добра лична хигиена, измиване на ръцете преди хранене и след контакт с животни, обилно измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация, борба с вредните навици при децата – лапане на играчки, моливи и други битови предмети.

През посочените месеци РЗИ гр. Ловеч осъществи рутинни изследвания, активно издирване и изследване на контактните в семейства и организирани детски колективи, домове за деца лишени от родителски грижи и жилища за временно настаняване на деца, методическа помощ на семейни лекари, педиатри и алерголози, здравно образование.

Сподели с:


Вашият коментар


Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.